Mobiili

Näin lainaat puhelintasi kaverille turvallisesti – pidä sisältö piilossa

Julkaistu:

Yksityisyys
Android-puhelimen omistajalla on mahdollisuus antaa puhelin kaverille lainaan ilman, että tämä pääsee urkkimaan laitteella olevia tietoja.
”Lainaatko hetkeksi puhelintasi?” on usein kuultu lausahdus esimerkiksi silloin, kun kaverin tai muun läheisen oman luurin akku on lopussa.

Ja mikäpä puhelinta lainatessa. Paitsi silloin, jos kaverilla on taipumuksena heittää samalla Facebookiin ”hauskoja” kommentteja tililläsi tai puhelimellasi on jotain sellaista, mitä et haluaisi tämän näkevän.

Android-puhelimen käyttäjille on olemassa ratkaisu: puhelimen vierastila. Tämä mahdollistaa puhelimen käytön ilman että puhelimen lainaaja pääsee käsiksi laitteen sisältöön. Vinkin antaa alun perin Cnet.

Vierastila löytyy Android 5.0:sta eli Lollipopista ja sitä uudempaa käyttöjärjestelmäversiota käyttävistä puhelimista. Puhelinvalmistajat ovat kuitenkin toteuttaneet sen hieman eri tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Huawei/Honor-puhelimilla saat sen käyttöön valitsemalla Asetukset > Lisäasetukset > Käyttäjät > Lisää vieras.


Pystyt tämän jälkeen vaihtelemaan käyttäjien välillä puhelimen alasvetovalikosta vetämällä sen aivan alas asti. Sen yläreunaan on ilmestynyt profiilikuva, jota painamalla voit vaihdella puhelimen omistajan ja vieraan välillä. Saat poistettua vieraan joko palaamalla asetuksissa käyttäjien lisäämistilaan, valitsemalla Vieras ja klikkaamalla Poista vieras tai klikkaamalla alasvetovalikon profiilikuvaa, painamalla pitkään vieraskäyttäjää ja valitsemalla vieraan poisto.


OnePlus-puhelimilla vieraan luominen on nopeaa: Tämä tapahtuu klikkaamalla alasvetovalikon yläreunassa olevaa profiilikuvaa ja valitsemalla sen jälkeen Lisää vieras.

Vieraan poistaminen on yhtä suoraviivaista: Kun vierastila on käytössä, valitse alasvetovalikon profiilikuvan takaa Poista vieras.

Puhelimessa vieraana sisällä oleva käyttäjä pääsee käsiksi laitteen valmisohjelmiin, kuten verkkoselaimeen ja kameraan. Hän ei pysty kuitenkaan näkemään puhelimesi kuvia tai selaushistoriaasi, eikä hän pääse käsiksi esimerkiksi Google-, Facebook- tai WhatsApp-tileihisi. Hän ei myöskään näe, mitä sovelluksia olet puhelimeen asentanut.

Jos haluat, että vieras voi soittaa puheluita, sinun on sallittava tämä erikseen asetuksista käsin. Huaweilla tämä tapahtuu valitsemalla Asetukset > Lisäasetukset > Käyttäjät > Vieras > Salli puhelut ja viestintähistorian jakaminen. OnePlusilla tämä tapahtuu valitsemalla Asetukset > Käyttäjät > Vieras > Ota puhelut käyttöön.

Kun olet kerran antanut luvan vieraskäyttäjälle soittaa puheluita, on lupa voimassa myös uusille vieraskäyttäjille, jotka luot vanhan poistamisen jälkeen. Huomaa, että jos annat vieraalle oikeuden soittaa puheluja, hän voi nähdä puheluhistoriasi.

Huomioi myös, ettei puhelinta kannata jättää lojumaan vartioimatta, kun siinä on aktiivinen vieraskäyttäjä. Tällöin laitteessa ei ole käytössä näyttölukitusta, joten puhelimen käsiinsä saava ihminen voi soitella sillä halujensa mukaan.

Applen iOS-käyttöjärjestelmässä ei ole mahdollista luoda vieraskäyttäjiä murtamatta laitteen suojauksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt