Mobiili

Elisa paljasti päivämäärän seuraavan sukupolven laitteille

Julkaistu:

5g-verkot
Operaattori Elisa esitteli tulevan 5g-verkon palveluita Helsinkiin rakennetussa testiverkossa. Elisan mukaan 5g-laitteita on luvassa parin vuoden päästä.
Nykyisiä mobiiliverkkoja nopeammat ja monipuolisemmat 5g-verkot saattavat toimia Suomessa jo parin vuoden kuluessa, jos operaattori Elisan arviot pitävät paikkansa.

– Ensimmäisiä 5g-laitteita voi Suomessa ostaa vuonna 2020, ehkä jopa aiemmin, sanoo osastopäällikkö Eetu Prieur Elisalta.

Elisan kilpailija Sonera ehti luvata jo pari vuotta sitten, että se esittelee ensimmäiset viidennen sukupolven matkapuhelinpalvelunsa vuoden 2018 aikana yhdessä Nokian kanssa.

Viidennen sukupolven mobiiliverkkojen lähtölaukauksena on varsinaisesti pidetty Tokion kesäolympialaisia vuonna 2020, sillä verkkotekniikan standardoinnin on arveltu valmistuvan vasta niihin mennessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri totesi viime viikolla, että ensimmäisinä 5g-verkkoja otetaan käyttöön Yhdysvalloissa, Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

5g-standardointi on kuitenkin edennyt niin hyvin, että esimerkiksi laitevalmistajat voivat jo aloittaa päätelaitteiden suunnittelun.

Prieur mukaan Suomessa on tarvetta 5g-verkoille, vaikka väkiluvun ja väestötiheyden perusteella ollaankin kaukana Aasian teknojäteistä ja Yhdysvalloista.

– Suomessa käytetään moninkertaisesti dataa verrattuna muihin maihin, joten 5g-verkoista on hyötyä, Prieur perustelee.

Esimerkiksi OECD:n viime lokakuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät vuonna 2016 keskimäärin 11 gigatavua mobiilidataa kuussa. Lähimmäksi OECD-maista pääsee Latvia, jossa mobiilidataa käytettiin toissa vuonna 8,2 gigatavua kuukaudessa.

Täysin uusia palveluja

Elisa esitteli 5g-tekniikan hyötyjä yhdessä verkkovalmistaja Huawein kanssa Elisan pääkonttoriin rakennetussa 5g-verkossa.

5g- eli viidennen sukupolven verkkojen on tarkoitus olla huomattavasti nykyisiä 4g-verkkoja nopeampia. Parhaimmillaan dataa kulkisi 10 gigatavun sekuntivauhtia. Elisan testissä saavutettiin 1,4 Gbit/s nopeus verkon ja päätelaitteen välillä.

Viidennen sukupolven verkkoon voisi liittää huomattavasti nykyistä enemmän laitteita. Lisäksi vähän virtaa kuluttavien laitteiden akku saattaisi kestää verkkokäytössä jopa kymmenen vuoden ajan.

5g-verkkojen käänteentekevin ominaisuus saattaa olla vain sekunnin tuhannesosan mittainen latenssi eli viive, minkä ansioista tekniikalla voi olla käyttöä esimerkiksi automaattisesti itse ohjaavien autojen viestinnässä ja liikenteen hallinnassa sekä etäkirurgiassa.

Katso oheiselta videolta, miten 5g-verkko päihittää nykyisen 4g-verkon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt