Mobiili

Google poisti Play -kaupasta 700 000 sovellusta

Julkaistu:

Android-sovellukset
Googlen mukaan haittaohjelmien ujuttaminen Play-latauskauppaan on vaikeampaa kuin koskaan.
Google poisti Play-latauskaupastaan kaikkiaan 700 000 sovellusta viime vuoden aikana, yhtiö kertoo blogissaan. Määrä on 70 prosenttia suurempi kuin vuonna 2016.

Yhtiö sanoo puolittaneensa todennäköisyyden sille, että käyttäjä tulee ladanneeksi haittaohjelman. Googlen mukaan 99 prosenttia haitakkeista estettiin ennen kuin ne päätyivät käyttäjien puhelimiin. Sovellusten poiston kriteerejä olivat muun muassa toisiksi sovelluksiksi tekeytyminen, porno, äärimmäinen väkivalta, vihasisällöt sekä suorat haittaohjelmatoiminnot, kuten tietojenkalastelu sekä maksullisten tekstiviestien lähettely.

Tämän lisäksi Google sanoo kehittäneensä menetelmiä tunnistaakseen haittaohjelmien kehittäjät. Vuonna 2017 Play-kauppaan sai porttikiellon 100 000 sovelluskehittäjää.

Google myöntää itsekin, että sen turvatoimet eivät ole vielä täydellisiä. Samaa mieltä ovat tietoturvayhtiöt, sillä miljooniin puhelimiin levinneitä haittaohjelmia löysivät Play-kaupasta kuluneen vuoden aikana muun muassa tietoturvayhtiöt Kaspersky Lab sekä Check Point. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen varoitteli jo vuonna 2013 ihmisiä siitä, että Google Play on tavalliselle ihmiselle liian vaarallinen käyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Google on sanonut tämän jälkeen kiristäneensä tietoturvaansa. Siinä tärkein osa on ollut tekoäly ja koneoppiminen, joka löytää Googlen mukaan haittaohjelmat tehokkaasti.

Haittaohjelmien tekijät ovat ovat kehittäneet vastalääkkeitä Googlen turvakeinoille ja keksineet uusia tekniikoita saadakseen hämäräsovelluksensa Google Playhyn. Tällaisia on muun muassa sovellusten monikerroksisuus ja modulaarinen rakenne, jossa alun perin neutraali sovellus lataa asennuksen jälkeen puhelimeen haittaohjelmakomponentteja.

Google Play -kauppaa voi pitää silti turvallisimpana vaihtoehtona tavalliselle Android-käyttäjälle. Huomattavan suuri osa haittaohjelmista leviää Androidille ”villeistä” latauskaupoista tai suoraan verkkosivuilta asennettuna eli ”sideloadingina”.

Jos puhelimesi turvallisuus askarruttaa, lue myös ohjeemme puhelimen suojaamiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt