Sovellusten sulkeminen ei paranna akkukestoa älypuhelimessa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Oletko luullut, että ohjelmien sulkeminen pidentää puhelimen akkukestoa? Asia on juuri päinvastoin

Sovellusten sulkeminen ei paranna akkukestoa ja voi pahimmillaan jopa heikentää sitä.

Puhelimessa voi pitää huoletta monia sovelluksia auki samanaikaisesti.­

22.1.2018 7:00

Yksi puhelimen akkukeston pidentämiseen liittyvä sitkeä myytti on, että sovellusten sulkeminen käsipelillä säästäisi akkua. Tämä on kuitenkin väärää tietoa. Sovelluslistan säännöllinen läpikäynti ja sovellusten sulkemispyyhkäisyt eivät lisää akun kestoa. Se on ajanhukkaa, ellei pahempaakin.

Sekä Google että Apple ovat vahvistaneet tämän jo ainakin vuonna 2016. Silloin Googlen Android-johtaja Hiroshi Lockheimer selvitti asian lyhyesti, mutta tyhjentävästi Twitterissä.

Johtajalta kysyttiin, että tuskin sovellusten sulkeminen sentään haitallista on, vaikka joutavaa olisikin.

– Saattaa hyvin vähän huonontaa [akkukestoa] paitsi, jos sinä ja algoritmi olette yksi yhteen, Lockheimer totesi.

Hän viittasi esimerkiksi tilanteisiin, joissa käyttäjä on sulkenut jotain, mutta järjestelmä haluaakin sen takaisin ja joutuu käynnistämään sen uudelleen.

Applen huippujohtajiin kuuluva Craig Federighi puolestaan sanoi samaa, kun 9to5Macin lukija kysyi siitä sähköpostitse. Lukija halusi tietää, onko iPhonen sovellusten sulkeminen tarpeellista akkukeston parantamiseksi. Federighi sanoi lyhyesti, että ei ole.

Sekä iPhonessa että Android-puhelimissa syy on niiden ohjelmistoissa. Ne on suunniteltu huolehtimaan automaattisesti esimerkiksi sovellusten sulkemisesta tai varalla pitämisestä nopeaa käynnistystä varten. Käyttäjän on mahdotonta tietää, mikä on järjestelmälle parasta milläkin hetkellä.

– Järjestelmä on optimoitu käsittelemään sitä, mitä ajetaan. Siihen puuttuminen synnyttää vain lisää roskaa, Googlen Lockheimer kuvaili Twitterissä.

Jos olet huolissasi akkusi eliniästä, kannattaa sinun mieluummin kiinnittää huomiota esimerkiksi lataustapoihisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?