Mobiili

Suostumus seksiin vahvistetaan kännykkää pyyhkäisemällä – voiko tämä toimia?

Julkaistu:

Seksi
Hollantilainen puhelinsovellus yrittää ratkaista kesto-ongelmaa, mutta saattaa aiheuttaa uusia.
Suostumus seksiin on asia, josta on usein taitettu peistä kitkerästi jälkikäteen usein raiskaussyytöksillä höystettynä. Hollantilainen yritys LegalThings yrittää ratkaista ikuisuusongelman puhelinsovelluksella, johon yhdistyy paremmin bittirahasta tuttu lohkoketjuteknologia. Asiasta kirjoittaa muun muassa Interesting Engineering -sivusto.

Vielä kehitteillä oleva sovellus LegalFling tallentaa seksiin suostumisen pyyhkäisemällä. Firman mukaan seurauksena on laillisesti sitova sopimus, joka voidaan todistaa lohkoketjujen avulla eli tiedot suostumuksesta päätyvät hajautetusti muihin laitteisiin säilytettäväksi. Suostumukset tallennetaan ja aikaleimataan lohkoketjuun yksityisyyden varmistamiseksi.

Yhtiö tosin toteaa väittämäänsä verkkosivuillaan tarkentamalla, että sopimuksen pitävyys oikeudessa riippuu käyttäjän asuinmaasta.

LegalFlingin käyttö vaatisi vähintään totuttelua. Palvelu mainostaa itseään käytännöllisempänä ja vähemmän konstikkaana, kuin sopimuspaperien laatiminen vaikkapa illallispöydässä. Mutta onko yhtä lailla kiusallista, jos esiin vetää paperin sijaan puhelimen ja selittää asian kumppanilleen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiö painottaa, että ”ei tarkoittaa edelleen ei”, oli sopimusta tai ei. Suostumuksensa voi myös peruuttaa sovelluksessa yhdellä näpäytyksellä. Eri asia on, saattaako kumppani silti käyttää alkuperäistä suostumusta painostuskeinona.

Teknologialla voidaan myös yrittää puuttua tilanteisiin, joissa kumppani levittää intiimikuvia tai videoita luvatta, LegalThings uskoo.

On toistaiseksi epäselvää, päästävätkö Google taikka Apple sovellusta sovelluskauppoihinsa.