Lue 7 ohjetta puhelimen lataukseen – ”Akun saa vuodessa vaihtokuntoon” - Mobiili - Ilta-Sanomat

Lue 7 ohjetta puhelimen lataukseen – ”Akun saa vuodessa vaihtokuntoon”

Julkaistu: 15.1.2018 7:00

Puhelimen voi ladata monella tavalla väärin. Yksikään niistä ei sinänsä koidu akun kohtaloksi, mutta yhdessä ne voivat aiheuttaa selvää haittaa.

Pidä akku tietyissä latauslukemissa, älä lataa täyteen, varo tyhjenemistä...älypuhelimen lataus on yllättävän konstikasta, mutta kuinka paljon haittaa virheistä oikeasti on?

Business Insider listasi hiljattain joukon ohjeita akkujen lataamiseen, ja IS Digitoday kävi ohjeet kohta kohdalta läpi asiantuntijan kanssa.

1. Akku on parasta ladata vähän kerrallaan aina, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

– Kyllä näin monessa lähteessä sanotaan, eikä siinä mitään vikaa ole. Uudet akut yleensä jopa tykkäävät siitä, joten totta se on, vahvistaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sähkötuotteiden ylitarkastaja Seppo Niemi.

2. Älä täysin tyhjennä akkua ennen kuin aloitat sen lataamisen uudelleen.

– Tämä on periaatteessa oikein, koska silloin akku saattaa mennä sellaiseen tilaan, ettei se ota varausta vastaan. Mutta puhelinten akuissa on nykyään automatiikka, joka estää akkuja pääsemästä niin tyhjiksi. Suojamekanismi sammuttaa puhelimen ennen kuin se menee sellaiseen tilaan, Niemi huomauttaa.

– Jos akun silloin tällöin antaa sammua tähän automatiikkaan, ei siitä mitään peruuttamatonta vahinkoa pääse syntymään.

3. Yritä pitää akun lataus 65–75 prosentissa tai vähintään 45–75 prosentissa.

– Kyllä siinä on ajatusta. Sitä on jonkin verran tutkittu, että akku säilyttää parhaiten varauksensa suurin piirtein tässä välissä. Kun akku ei ole ihan täynnä, mutta ei tyhjäkään, se pysyy kauimmin toimintakunnossa. Pätevä neuvo sinänsä, mutta käytännössä vaikea toteuttaa.

4. Älä koskaan lataa akkua täyteen ja älä etenkään alhaisesta lataustasosta alkaen.

– Akku lämpiää eniten latauksen loppuvaiheessa, ja nämä lämpövaihtelut vanhentavat akkua. Neuvo on sinänsä ihan ok, Tukesin Seppo Niemi vahvistaa.

5. Akkua tuskin kannattaa ladata öisin.

Niemi hyväksyy väittämän, mutta onko lataaminen öisin myös paloturvallista?

– Aidoissa ja tunnetuissa puhelimissa ja latureissa ei ole juurikaan riskiä. Samanlaisia laitteita käytetään usein myös virtalähteinä erilaisissa pikkulaitteissa, jotka ovat jatkuvasti seinässä. Mutta useimmiten käyttöohjeissa kehotetaan lataamaan tuotetta valvottuna, ja valmistajan ohjeita on syytä noudattaa, tällöin myös erilaisiin vikatilanteisiin pystyy reagoimaan nopeammin.

– Myös, jos puhelin on esimerkiksi päässyt putoamaan, akku on saattanut vioittua, jolloin lataus voi muuttua vaaranpaikaksi.

6. Jos lataat täyteen, ota puhelin irti laturista sen jälkeen.

– Useimmiten puhelin osaa lopettaa itse lataamisen akun täyttyessä. Akku kyllä lämpenee aika paljon latauksen lopussa, mutta latausautomatiikka pitää huolen siitä, että ylilatausta ei tapahdu. Asian huomaa itsekin siitä, että niin laturi kuin puhelinkin viilenevät latauksen päätyttyä, vaikka laturi olisi yhä seinässä ja puhelin siinä kiinni.

– Eli ei sekään juuri enempää akun elinikään vaikuta kuin se, että lataa puhelimen täyteen ja irrottaa sitten laturista.

7. Älä lataa kylmää akkua

Ylitarkastaja Seppo Niemen mielestä kaikista näistä ohjeista tärkein on välttää akun täyteen lataamista. Jos taas tekee kaiken päinvastoin kuin näissä ohjeissa sanotaan, on käyttäjän syytä varautua seurauksiin.

– Kyllä akun saa varmaan vaihtokuntoon huomattavasti tavallista nopeammin, jopa vuodessa.

Niemi muistuttaa suomalaisia käyttäjiä myös ajankohtaisesta akunpilaajasta.

– Ulkoa kylmästä tuodun puhelimen pitäisi antaa lämmetä suunnilleen huoneenlämpöön ennen kuin sitä lähtee latailemaan.

Vastaavasti auringonpaisteessa pidetyn puhelimen pitää antaa jäähtyä ensin.

Tosin usein näissäkin tapauksissa latausautomatiikka puuttuu peliin, ja huolehtii siitä, että akun lämpötila on sallitulla alueella ennen latauksen alkamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?