Tuliko lahjapaketista Android-puhelin? Malta hetki ja lue tämä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tuliko lahjapaketista Android-puhelin? Malta hetki ja lue tämä

Uuden Android-puhelimen tietoturva kannattaa laittaa kuntoon saman tien sen käyttöönoton yhteydessä.

24.12.2017 16:00

Android-puhelimen omistajan täytyy olla hereillä tietoturvasta. Tämä on tullut valitettavan usein todistetuksi lukuisten Androidia vaivanneiden haittaohjelmakampanjoiden myötä. Seuraavat ohjeet kannattaa pistää täytäntöön, kun käynnistät uuden kiiltävän luurisi ensimmäistä kertaa.

Ohjeet perustuvat tietoturvayhtiö F-Securen vinkkiartikkeliin ja IS Digitodayn omiin suosituksiin.

1. Lukitse kunnolla

Valitsitpa esimerkiksi perinteisen salasanan, sormenjäljen tai vaikka kasvontunnistuksen, jokainen niistä on parempi kuin ei lukitusta ollenkaan.

Muista kuitenkin, että eri tunnistustavoissa on puutteensa. Sormenjälkiä ja kasvoja on onnistuttu väärentämään, joskin usein keinot ovat olleet sellaisia, että rivikäyttäjä saanee menetelmistä edelleen kohtuullisen suojan laitteeseensa. Salasanoja voi puolestaan yrittää murtaa väkipakolla etenkin, jos salasana on heikko.

2. Käytä kaksivaiheista tunnistusta

Android-laitteessa voi käyttää kaksivaiheista tunnistautumista Google-tilin hakkeroinnin estämiseksi.

Käytännössä kyse on siitä, että kun Google-tilille kirjaudutaan ensi kertaa uudesta laitteesta tai sijainnista, Google ei luota pelkkään salasanaan, joka saattaa olla päätynyt vääriin käsiin. Silloin valitsemaasi puhelimeen lähetetään erillinen koodi, joka pitää syöttää Google-tilille pääsyä varten.

3. Harkitse virustutkaa

Maksullisten virustutkien tarpeellisuudesta on taitettu peistä Suomessa kovin sanoin. Mutta vähintään ilmaisen vaihtoehdon asentamista tulee harkita vakavasti.

Pidättäydy silloinkin kuitenkin suurissa ja tunnetuissa nimissä, koska myös virustutkien varjolla voidaan tarjota kaikenlaista kuonaa. Tunnettuja ilmaisia tutkia ovat muun muassa Norton, Avira, BitDefender ja AVG.

4. Älä lataa epävirallisista kaupoista

Android on avoin ympäristö. Monien hyvien puolien lisäksi se tarkoittaa, että käyttäjä voi myös altistua vaaroille, joihin on vaikea törmätä Applen iPhonessa. Yksi on mahdollisuus ladata sovelluksia epävirallisista sovelluskaupoista.

Tällaisissa kaupoissa ei välttämättä ole minkäänlaista valvontaa haittaohjelmien varalta. Tai vaikka olisikin, saattavat rikolliset sovellukset olla tarjolla pitkään ennen kuin niihin puututaan. Suosi siis mieluummin virallista Google Play -kauppaa.

5. Älä luota täysin edes Google Playhyn

Vaikka Google Play on Googlen virallinen kanava sovellusten lataamiseksi, on se toistuvasti isännöinyt haittaohjelmia. Google on tehnyt töitä kaupan suojausten pönkittämiseksi, mutta ainakin toistaiseksi myös Playssa on syytä käyttää harkintaa ennen sovellusten lataamista.

Jos sovelluksella on miljoonia latauksia ja se on tunnetun kehittäjän tekemä, voit olla melko luottavainen sovelluksen turvallisuuteen Playssa.

6. Varmista tietosi

Voit varmuuskopioida tietojasi Androidin järjestelmävalikosta Asetukset > Järjestelmä (tarkka polku voi vaihdella laitteesta toiseen). Varmista siellä, että kaikki mahdollisuudet varmuuskopiointiin on kytketty päälle.

Tämän lisäksi kannattaa huolehtia, että kaikkein tärkeimmistä tiedoista on myös toinen varmuuskopio jossain muualla. Näin minimoit riskin tietojen menetykselle, jos esimerkiksi Androidin ottamat varmuuskopiot eivät ole enää palautettavissa vaikkapa teknisen häiriön takia.

Voit kopioida tietosi esimerkiksi liittämällä puhelimen tietokoneeseen ja siirtämällä vaikkapa kuvatiedostot tietokoneen kiintolevylle. Windowsissa tämä tapahtuu Resurssienhallinnan kautta. Puhelimen kytkemisen jälkeen sille on annettava lupa tiedostojen siirtoon. Useimmissa puhelimissa tämä tapahtuu klikkaamalla ponnahdusikkunaa.

7. Muista ensi kerralla

Yksi tapa suojata uusi Android-puhelin edellyttää toimenpiteitä jo ennen puhelimen hankintaa. Vaikka tällä kertaa saattaa olla myöhäistä, muista seuraavaa Android-puhelinta hankittaessa tutustua valmistajan käytäntöihin tietoturvapäivitysten julkaisussa.

Valmistajien välillä on suuria eroja siinä, miten usein tai kuinka pitkään puhelimelle tarjotaan Androidin haavoittuvuuksia korjaavia paikkauksia. Vertaile valmistajia, ja pidä tietoturva yhtenä ostokriteerinä puhelimen muiden ominaisuuksien kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?