Mobiili

Nokia-puhelinten paluu yllätti kaikki – valmistajankin

Julkaistu:

Nokia-puhelimet
Nokia-puhelinten valmistaja HMD Global astui julkisuuteen vuosi sitten. Yhtiö puhuu mielellään laitteistaan ja menestyksestään, mutta raha-asioista ja yritysjärjestelyistä se vaikenee edelleen.
Joulukuun alussa tuli vuosi siitä, kun Nokia-puhelimien valmistuksen itselleen hankkinut HMD Global astui julkisuuteen. Joulukuun 1. päivänä 2016 yhtiön tuolloinen toimitusjohtaja Arto Nummela sekä markkinointijohtaja Pekka Rantala alkoivat antaa lausuntoja medialle.

Ilta-Sanomat Digitodaylle kaksikko vakuutti, että Nokia-puhelinten henki elää tulevissa laitteissa. Samalla miehet kiistivät olevansa kiinalaisyhtiö Foxconnin sätkynukke.

Kuluneen vuoden aikana HMD on julkaissut Nokia 2-, 3-, 5-, 6- ja 8-älypuhelinmallit sekä muuaman peruspuhelimen, näkyvimpänä toki Nokia 3310. Alun perin annettu lupaus tablettien valmistamisesta ei ole näillä näkymin toteutumassa.

Kolmansien osapuolien lukujen valossa HMD:n startti on ollut hyvä. Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan yhtiö myi vajaaksi jääneen puolivuotiskauden aikana 1,5 miljoonaa puhelinta, ja vauhti on vain kiihtymässä. Suomen myyntilistoilla Nokiat ovat nousseet Applen, Samsungin, Huawein ja OnePlusin seuraan viiden suurimman joukkoon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Matkan varrella myös yhtiön toimitusjohtaja on vaihtunut. Yhtiön käynnistänyt Arto Nummella erosi yllättäen heinäkuussa ja hänen tilalleen nousi toinen ex-nokialainen, HMD:ssä niin ikään alusta asti työskennellyt saksalainen Florian Seiche.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtajanvaihdos liittyy asioihin, joita HMD ei mielellään puhu.

– Ei siinä mitään sen enempää dramatiikkaa ollut, eikä se vaikuttanut yhtiön strategiaan. Arto teki fantastista työtä aivan kuten Florian tekee nyt, HMD Globalin Pohjoismaiden-johtaja Ossi Korpela sanoo.

 

Me uskomme siihen, että ihmiset saavat itse päättää, mitä ohjelmia puhelimeen lisäävät.

Jos johtajanvaihdon ei sisältänyt dramatiikkaa, niin myynnin käynnistäminen sisälsi sitä Korpelan ”hieman vastatuulta”. Kun Nokia 3-, 5- ja 6-mallit julkaistiin samaan aikaan kymmenillä markkinoilla kerrallaan, kaupat myivät pitkään eioota. Kysyntää oli, mutta tarjontaa ei. Ja jos haluttua löytyi, oikeaa väriä välttämättä ei.

– Olihan se sellainen ”mitenkäs me nyt saamme tämän ratkaistua?” -tilanne, muistelee Korpela.

– Lopputulos oli, että koko prosessia modifioitiin: valmistusta, logistiikkaa, jakelukanavaa ja ennusteita. Loppujen lopuksi asia ratkaistiin hyvinkin nopeasti.

”Yli odotusten”

Yhtiön tuorein Suomessa myyntiin tuotu puhelin on rajusti kilpailtuun ”edullisten lippulaivapuhelimien” 500 euron kategoriaan sijoittuva Nokia 8. Samoista kuluttajista kilpailevat muun muassa Huawein Honor 9 sekä OnePlusin puhelimet.

– Kaikissa kategorioissa olemme pärjänneet ihan mukavasti. Olemme pystyneet lähtemään tosi hyvin liikkeelle nollatilanteesta.

Eräs yhtiön itsenäkin yllättänyt asia oli uudistetun 3310-peruspuhelimen saama suosio. Se ei rajoittunut pelkästään isoon näkyvyyteen julkistuksen yhteydessä, vaan siitä on kasvanut ihan todellinen bisnes.


Vaikka Korpela ei paljasta numeroita, hän sanoo HMD:n pärjänneen pohjoismaisella tasolla ”odotettua paremmin”. Yhtiö aloitti ensin Suomessa ja Tanskassa, Ruotsi ja Norja tulivat hieman jälkijunassa.

– Tämä on erittäin kilpailtu ala, ja menestyminen vaatii kovaa työtä. Kuuntelemme kuitenkin kuluttajia, ja NPS-tuloksemme [suosittelisin kavereilleni -tutkimukset] ovat huippuluokkaa, Korpela sanoo.

Kova kilpailu nostaa esiin kysymyksen siitä, milloin HMD:ltä on lupa odottaa tietoja tuloksesta. Talousasiat ovat toimitusjohtajavaihdoksen ohella toinen asia, josta yhtiö vaikenee. Omistuspohja ja tulos pidetään piilossa. Yhtiö vetoaa ”startup-luonteeseensa”, vaikka se työllistää satoja ihmisiä.

– Toimimme kuin yksityinen yhtiö, Korpela muotoilee.

”Ylisuoritamme hintaluokassamme”

Hyvin harva yhtiö kertoo tulevista tuotteistaan ennen virallista julkistusta, eikä HMD ole poikkeus. Korpela kuitenkin avaa jonkin verran suuntaviivojen yhtiön tuotesuunnittelussa.

– Se palaa aina kuluttajaan. Totta kai innovoimme ja kehittelemme asioita, joita kuluttajat eivät osaa edes pyytää. Tämän lisäksi tuomme toki laitteisiin hyvät ominaisuudet, ja tavallaan ylisuoritamme hintaluokassamme.

HMD on pitänyt puhelimiensa myyntivalttina ”puhdasta Androidia” eli Googlen ulkopuolisten sovellusten tuputtamatta jättämistä sekä käyttöjärjestelmän nopeita tietoturva- ja versiopäivityksiä. Vaikka yhtiö muistuttaa mielellään tilaäänen ja täysalumiinirunkojen kaltaisista asioista, varsinaisia teknologisia avauksia on nähty vain vähän.

Tällainen on Nokia 8 -puhelimen bothie, eli kuva, jossa etu- ja takakameran näkymät tallennetaan samaan otokseen. Ominaisuutta ihmeteltiin sen ilmestyessä, ja se sai yleisesti kommentteja turhan ja pikkukivan välillä.

– Se on iso innovaatio, jonka toteutimme hyvällä käyttökokemuksella. Tunnistimme tarpeen, ihmiset haluavat kertoa tarinan molemmat puolet, Korpela sanoo.

Entäpä puhelimien tulevaisuus sitten? Mitä on näköpiirissä 3 vuoden sisällä?

– Se onkin se miljardin dollarin kysymys. Me uskomme siihen, että ihmiset saavat itse päättää, mitä ohjelmia puhelimeen lisäävät. Samoin uskomme, että 5 tuumaa tai vähän yli on ihmisille paras käyttökokemus

– Lisäksi tulossa ovat käyttöliittymät virtuaalitodellisuuteen sekä taipuvat näytöt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt