Jolla ja bolivialainen Grupo Jala kehittävät puhelimia ja Sailfish-ekosysteemiä Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle - Mobiili - Ilta-Sanomat

Näin Jolla laajenee salakavalasti maailmalle – ”Google vie sinun ja yrityksesi tiedot”

Bolivialainen Jala Group julkaisi viime kuussa suomalaiseen Sailfishiin perustuvat Accione- ja Accione P -puhelimet. Laitteista tehdään nyt Venäjällä ja muualla Euroopassa toimivat versiot.

Julkaistu: 30.11.2017 17:05

Jollan eteläamerikkalainen kumppani esitteli suunnitelmiaan Slushissa. Tavoitteena ei ole vähäisempi kuin amerikkalaisista käyttöjärjestelmistä eroon pääseminen.

Laitevalmistajasta ohjelmistoyhtiöksi muuttunut Jolla etenee suunnitelmissaan päästä Etelä-Amerikan ja Venäjän markkinoille. Yhtiö ei enää valmista puhelimia, mutta sen kumppanit julkaisevat Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää hyödyntäviä laitteita.

Bolivialainen Grupo Jala julkaisi lokakuussa Accione- ja Accione P -puhelimet, jotka asettuvat edulliseen ja keskihintaisten laitteiden sarjaan. Ensi vuonna yhtiö aikoo julkaista myös huippumallin.

– Latinalainen Amerikka on perinteisesti ollut kuluttajamarkkina, ei teknologian tuottaja. Ja sen seurauksena maksamme amerikkalaisista laitteista suhteessa 160 prosenttia siitä, mitä pohjoisamerikkalaiset, Jalan toimitusjohtaja Jorge Lopez kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle teknologiatapahtuma Slushissa.

Bolivialaisen Jala Groupin toimitusjohtaja Jorge Lopez haluaa eroon Googlesta, jonka hän näkee orjuuttavan valtioita.

Lopezin mukaan Jala kehittää parhaillaan omaa ekosysteemiä, johon kuuluvat pilvipalvelut ja nyt myös puhelinmallisto. Seuraavaksi yhtiö laajentaa wifi-verkkoihin sekä esineiden internetissä käytettäviin sensoreihin ja toteuttaa pikaviestijärjestelmän.

– Kyse on kehityksen ottamisesta omiin käsiin. Teknologiat orjuuttavat valtioita. Muunmaalaisen tekniikan käyttäminen on kuin rakentamista maalle, jota et omista. Hintana on se, että Google vie sinun ja yrityksesi tiedot. Applen laitteisiin taas ihmisillä ei Etelä-Amerikassa ole varaa, Lopez pamauttaa.

Vaikka Jala aikoo laajentaa ensi vuonna Boliviasta myös Brasiliaan, yhtiö siirtyy myös Venäjäln markkinoille. Lopez kertoo palanneensa juuri Venäjältä, missä yhtiö kertoi tekevänsä puhelimistaan eurooppalaisissa – ja siis myös venäläisissä – verkoissa toimivat mallit.

– Venäjällä on samat tavoitteet kuin meillä, haemme teknologiariippumattomuutta, Lopez sanoo.

Venäjällä on jo Sailfish-kehittäjäyhteisö, Open Mobile Platform. Tämän ohella Venäjällä on nähty myös Sailfish-puhelimia. Lopez vakuuttaa, ettei ole lähdössä kilpailemaan venäläisten kanssa.

– Laitteemme täydentävät markkinoilla olevaa valikoimaa, ja työskentelemme yhdessä kehittäjäyhteisön kanssa. Kaikki antavat osansa ohjelmistoprojektiin, Lopez sanoo.

Laitteita myydään ensi sijassa yrityskäyttöön. Tämän lisäksi kohderyhmään kuuluvat viranomaiset ja myöhemmin myös kuluttajat.

Jalan ja Jollan välinen sopimus perustuu rojaltimalliin, jossa suomalaisyhtiö saa rahaa jokaisesta myydystä Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetusta laitteesta. Tämän lisäksi Jala käyttää pilviohjelmistonsa identiteetinhallinnassa Jollan ohjelmistoalustaa, mistä yhtiöt ovat tehneet erillisen sopimuksen.

Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäen mukaan Sailfishiä kohtaan on tullut kyselyitä myös Euroopasta. Syynä on loppukeväästä voimaan astuva EU:n tietoturva-asetus.

– Android-laitteiden kanssa siitä tulee jättimäinen sotku. Periaatteessa tietoja ei saisi säilyttää ulkomailla. Tästä tulee ongelmia esimerkiksi terveydenhuollon tapauksessa, Pienimäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?