Näet jonkun näistä lyhenteistä joka päivä puhelimessasi – mitä ne tarkoittavat? - Mobiili - Ilta-Sanomat

Näet jonkun näistä lyhenteistä joka päivä puhelimessasi – mitä ne tarkoittavat?

Olet ehkä miettinyt, mitä kuuluvuuspalkin vieressä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat. Selitys on varsin yksinkertainen.

4g-yhteys päällä, kaikki hyvin.­

3.12.2017 7:00

Puhelimesi ruudun ylälaidassa on erilaisia numeroita tai kirjaimia kuuluvuudesta ilmaisevan palkin yhteydessä riippuen siitä, millaista yhteyttä parhaillaan käytät. Tässä selitykset, joissa on käytetty pohjana teleoperaattori Elisan artikkelia.

1. 4G/LTE

Tämä lienee monille tutuin kaikista – tai ainakin toivottavasti on. Se tarkoittaa, että puhelimesi on nopean 4g-yhteyden varassa. Voit käyttää puhelintasi huoletta vaikkapa netin selailuun, videoiden katsomiseen tai valokuvien julkaisuun sosiaalisessa mediassa.

On olemassa vielä terästetympi vaihtoehto. Jos ruudulla näkyy 4G+ tai LTE+, nautit vielä perus-4G:tä nopeammasta menosta. On kuitenkin useita puhelinmalleja, joissa tämä viritelty yhteys ei toimi.

2. H ja H+

4G:stä ei kaikkina hetkinä pysty nauttimaan vaikkapa katvealueiden vuoksi. Tällöin saatat huomata yhteyden pudonneen pykälän verran H:hon tai H+:aan.

H on lyhenne termistä HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) ja H+ on sen nopeampi versio. H+:n näkyessä ei kannata vaipua epätoivoon, sillä esimerkiksi videoiden katselun pitäisi edelleen onnistua – kunhan verkossa ei ole ruuhkaa juuri sillä hetkellä. Pelkkä H sen sijaan tarkoittaa, että alat jo lähestyä 3G-sukupolven nopeuksia.

3. 3G

3g:tä ei enää nykymittapuulla voi mitenkään pitää nopeana yhteytenä. Kuitenkin sillä pitäisi yhä pystyä selaamaan verkkosivuja tai kuuntelemaan musiikkia. Videoiden katselu sen sijaan saattaa jo muuttua enemmän diaesitykseksi toiston pätkiessä.

4. E

Muistatko vielä tämän? Ennen 3g-aikakautta – siis reilusti viime vuosikymmenen puolella – nopeasta datayhteydestä kertoi E eli Edge (Enhanced Data rates for GSM Evolution). Älä kuitenkaan yritä surffata netissä tällaisella yhteydellä, tyydy sen sijaan yksinkertaiseen pikaviestien lähettelyyn jollakin sosiaalisen median sovelluksella.

5. G

G edustaa hitainta datayhteyttä ja tulee kirjainlyhenteestä GPRS (General Packet Radio Service). Tämä vuonna 2000 käyttöön otettu tekniikka ei nykyään riitä juuri mihinkään.

Tosin Elisan mukaan gprs voi vielä mahdollistaa esimerkiksi Whatsapp-viestien lähetyksen – mikä lienee monelle käyttäjälle enemmän kuin tarpeeksi.

6. R

"Mikä ihmeen R", saattaa moni ihmetellä ulkomailla ollessaan. R tulee sanasta roaming eli verkkovierailu. Se siis tarkoittaa, että puhelimesi vierailee parhaillaan ulkomaisen operaattorin verkossa.

Viimeistään R:n näkyessä on syytä tarkistaa datan hinnoittelu ja millaisia datamääriä oma operaattorisi suostuu nielemään ennen kuin se alkaa laskuttaa ylimääräistä.

Roaming-maksujen periminen periaatteessa loppui Euroopan unionin sisällä aiemmin tänä vuonna, mutta suomalaisista operaattoreista Elisa ja DNA laskuttavat edelleen roaming-datasta – joskin huomattavasti aiempaa vähemmän.

Lisäksi roaming-maksujen perintä jatkuu yhä EU:n ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?