Telia myy lainvastaista 4g-liittymää - Mobiili - Ilta-Sanomat

Telia myy lainvastaista 4g-liittymää

Telia on myynyt liikennettä priorisoivaa mobiilidataliittymää pitkään sen jälkeen, kun EU ne kielsi. Teleoperaattori aikoo nyt muuttaa liittymäänsä.

28.11.2017 15:25

Teleoperaattori Telialla on ollut noin kaksi vuotta myynnissä mobiilidataliittymä, joka priorisoi liikennettä. Kuitenkin jo viime vuonna Euroopan unioni kielsi tällaisen toiminnan, koska kaikkea tietoliikennettä pitää kohdella tasapuolisesti.

Telian liittymästä kertoi ensimmäisenä Tivi.

Toiminto tarkoittaa, että palvelusta maksava asiakas on joissakin tilanteissa saattanut nauttia nopeammasta yhteydestä kuin muut mobiilikäyttäjät samalla alueella. Näin ei EU:n mukaan saisi tapahtua.

Palvelussa on kyse kodin laajakaistasta, joka on toteutettu mobiiliverkossa. Liittymää on toimitettu vain paikkoihin, joissa on kodin tarpeisiin riittävä kapasiteetti.

– Tämän varmistamiseen liittyi se, että palvelu toimisi kodin yhteytenä myös poikkeuksellisissa ruuhka- tai muissa tilanteissa, Timo Saxén Telian viestinnästä selittää kiellettyä toimintoa.

Saxénin mukaan tulevasta EU-asetuksesta oli tietoa jo liittymää lanseeratessa sen verran, että liikenteen priorisointia ei kirjattu palvelun viralliseksi ominaisuudeksi, eikä Telia sallinut sitä käytettävän palvelun mainonnassa. Asiasta ensin kirjoittanut Tivi tosin kertoo ainakin yhdestä tapauksesta, jossa näin olisi tehty.

Markkinointi sinänsä ei ole asian ydin. Itse liikennettä priorisoiva toiminto jo itsessään on kielletty EU:ssa. Saxénin mukaan Telia jatkoi asian selvittelyä ja tuli lopulta siihen lopputulokseen, että toiminto pitää poistaa liittymästä.

– Se tapahtuu nyt lähipäivinä.

Telia otti Viestintävirastoon yhteyttä tilannetta selvittääkseen. Timo Saxénin mukaan asiaa on puitu viraston kanssa hyvässä hengessä, eikä hän usko Telian saavan tapauksesta sanktioita.

Liikenteen priorisoinnin poistamisesta ei pitäisi koitua merkittävää haittaa asiakkaille, joilla liittymä on.

– Mutta voidaan ajatella, että äärimmäisissä tilanteissa siitä joku terä leikkaantuu pois, Saxén pohtii.

Liittymän hinta pysyy samana.

Liittymien priorisoinnissa on kyse rikkomuksesta tärkeää internetin perusperiaatetta nettineutraliteettia vastaan. Periaatteen mukaan kaiken nettiliikenteen pitää olla tasa-arvosta, rahalla saa päästä ohituskaistalle eikä operaattori saa jarruttaa kilpailijoiden palveluiden toimivuutta.

Nettineutraliteetti on EU:ssa suojattu. Yhdysvalloissa puolestaan Donald Trumpin hallinto purki verkkoneutraliteetin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?