Mobiili

Juhana, 30, yllättyi: Avasi puhelimen, sisältä paljastui muuta mitä piti – huomaisitko eroa?

Julkaistu:

Väärennökset
Puhelinkorjaaja sai eteensä hyvin taidokkaasti tehdyn iPhone 7 -väärennöksen.
Puhelimia sivutyökseen korjaava vaasalainen Juhana Tuomisto, 30, yllättyi tällä viikolla, kun hän avasi hänelle korjattavaksi tuodun iPhone 7:n. Laite paljastui erittäin taidokkaasti tehdyksi väärennökseksi, joka oli todellisuudessa Android-puhelin.

Puhelinväärennöksestä kertoi ensin Aamulehti.


Asiakas toi puhelimen korjattavaksi näytössä olleen halkeaman vuoksi. Edes puhelimia kolme vuotta JT-Services-yrityksessään korjannut Tuomisto ei huomannut laitteessa ulkoisesti mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

– Sen huomasi vasta, kun rupesin avaamaan puhelinta. Oikeassa iPhonessa on kaksi ruuvia ja liimaus. Tässä ei ollut liimateippiä laisinkaan, ja koko takarunko irtosi kerralla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen erilaisia puhelimia pyöritellyt ja testaillut viitisentoista vuotta ja minullekin oli vaikea huomata mitään ulkoista eroavaisuutta verrattuna aitoon iPhone 7 -laitteeseen, Tuomisto sanoo.


Kun puhelin oli auki, ero oikeaan iPhoneen oli hyvin konkreettinen. Piirilevy oli täysin erilainen, eikä Applen logoja näkynyt missään.

– Sisältä se oli halvan lelupuhelimen näköinen, Juhana Tuomisto sanoo.

Kun Tuomisto tiesi laitteen väärennökseksi, hän alkoi etsiä eroja. Ulkoisesti ainoa huomattava ero oli se, että kopio oli painavampi.

Jopa puhelimessa oleva Android oli väärennetty iOS-käyttöjärjestelmän näköiseksi. Väärennös oli niin aidon oloinen, että vain hyvin pienet yksityiskohdat, kuten Kalenteri-sovelluksen ikonissa olevien numeroiden paksuus, paljastivat huijauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhelimesta löytyi myös väärennetty App Store -sovelluskauppa. Tuomisto ei kuitenkaan kokeillut sitä, koska ei halunnut kytkeä väärennettyä puhelinta omaan verkkoonsa.


Väärennetyn puhelimen korjaaminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Koska kyseessä ei ollut Applen laite, siihen eivät iPhonen varaosat sovi. Ja koska laitteen todellinen valmistaja jäi arvoitukseksi, ei sopivia komponentteja löytäisi mistään.


Tuomisto kertoo puhelimen omistajan ostaneen laitteen myyntipalstalla olleen ilmoituksen perusteella 200 eurolla. Ostoksen jälkeen myyjä katosi jäljettömiin.

– Varmasti se syö miestä. Onneksi hän ei kuitenkaan myynyt laitetta eteenpäin, sillä tuoteväärennöksen myyminen olisi ollut rikos.

Puhelinkorjaaja uskoo vastaavanlaisten tapausten vain lisääntyvän.

– Kun porukka tilaa laitteita suoraan Kiinasta, näitä tulee varmasti lisää. Halvalla saat harvoin hyvää, Tuomisto toteaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään puhelinväärennöksiä. Toukokuussa Fonum-huoltoliike kertoi, että väärennöksiä tulee vastaan 2–3 kertaa viikossa.

Väärennöksiin saattaa myös liittyä todellisia riskejä, sillä puhelin saattaa olla painotettu lyijyllä. Myös komponenttien eristykset saattavat olla puutteellisia, jolloin putoaminen saattaa johtaa oikosulkuun ja akun räjähtämiseen.

Fonum antaa neuvoksi käytettyä puhelinta ostavalle alkuperäisen ostokuitin pyytämistä, jossa näkyy laitteen yksilöivä imei-numero.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt