Google seuraa Android-käyttäjiä vaikkei puhelimessa ole sim-korttia – tunnusti vasta jäätyään kiinni

Google on vuoden alusta kerännyt sijaintitietoa kaikista Android-laitteista.

22.11.2017 10:17

Android-puhelimet ovat tänä vuonna seuranneet käyttäjiensä sijaintia, vaikka paikkatietojen tallennus olisi pois päältä eikä puhelimessa olisi edes sim-korttia, paljastaa yhdysvaltalainen verkkolehti Quartz.

Google on lehdelle myöntänyt aloittaneensa paikkatietojen keräämisen tämän vuoden alusta alkaen.

Sijainnin seuranta ei ole edes rajoittunut mihinkään tiettyihin laitteisiin, vaan se on ollut päällä kaikissa nykyisissä Android-puhelimissa ja -tableteissa.

Android-puhelimissa on ohjelmisto, joka kerää tietoja lähistöllä olevien verkkotukiasemien osoitteista, vaikka käyttäjä olisi kieltänyt paikannuksen puhelimen asetuksista eikä käyttäisi yhtään paikannusta tarvitsevaa sovellusta.

Quartzin mukaan tietojen keräämistä varten puhelimissa ei tarvitse olla edes sim-korttia, vaan laitteet ovat välittäneet tiedot Googlelle, kun ne on kytketty wifi-verkkoon.

Tukiasemien sijainnin avulla käyttäjän sijainnin pystyy paikantamaan melko tarkasti varsinkin kaupungeissa, joissa tukiasemia on paljon.

Googlen mukaan paikkatietojen keräämisen tarkoituksena on ollut nopeuttaa viestien ja ilmoitusten välitystä. Yhtiö kiistää kuitenkin tallentaneensa käyttäjien sijaintitietoja järjestelmiinsä, vaan tiedot poistettiin välittömästi. Google ilmoittaa myös, että se aikoo lopettaa tiedonkeruun marraskuun loppuun mennessä – ilmeisesti lehden yhteydenoton takia.

Android-käyttöjärjestelmä ei anna käyttäjälle mahdollisuutta kieltää tukiasema sijaintitiedon välittämistä Googlelle.

Quartz huomauttaa, ettei ole selvää, miten käyttäjän tarkan sijainnin selvittäminen nopeuttaa viestien välitystä, mutta ainakin se loukkaa käyttäjien yksityisyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?