Googlen selvitys paljastaa suomalaisten mobiilisivujen olevan poikkeuksellisen hitaasti latautuvia - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tuntuuko netti hitaalta kännykällä? Johtuu siitä, että olet suomalainen

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.9.2017 13:00

Kännyköille tehdyt verkkosivut laahaavat rankasti halki Euroopan, mutta Suomessa jopa keskiarvoa pahemmin, selviää Googlen tutkimuksesta.

Google selvitti kännykällä katseltavien verkkosivujen latautumisnopeutta 17 Euroopan maassa Suomi mukaan lukien. Tulokset olivat lohduttomia verrattuna ihmisten odotuksiin.

Internet-jätin mukaan yli puolet koko verkkoliikenteestä on jo mobiilia, ja yli puolet vierailuista todennäköisesti keskeytetään, jos sivun lataaminen kestää yli kolme sekuntia.

Kautta Euroopan mobiilisivut latautuvat keskimäärin vasta 9,1 sekunnissa, eli kuusi sekuntia odotuksia hitaammin, Google huomauttaa tiedotteessa.

Kuvituskuva

Suomi asettuu listan häntäpäähän. Suomalaiset mobiilisivut latautuivat keskimäärin 9,7 sekunnissa, kun vertailun parhaassa maassa Saksassa päästiin 8,1 sekuntiin. Suomen perässä ovat vain Portugali (10,2) ja Turkki (10,3). Ruotsi voitti Suomen niukasti 9,5 sekunnillaan.

Myös alalla on väliä. Suomessa koulutuksen ja hallinnon mobiilisivut avautuivat 7,1 sekunnissa, kun taas yritys- ja teollisuusmarkkinoilla jäätiin jopa 16,3 sekuntiin.

Google ei tiedotteessaan selvittänyt vertailutapojaan. On esimerkiksi epäselvää, ovatko yksittäiset ja lyhytkestoiset häiriöt yhteyksissä saattaneet vaikuttaa tuloksiin.

Testaa sivusi

Samalla Google julkaisi uuden version mobiilisivujen testityökalustaan. Test My Site -palvelua on parannettu uusilla nopeusmittareilla, joilla käyttäjät saavat tietää esimerkiksi, kauanko sivuston lataaminen kestää todellisuudessa tai kuinka monta vierailijaa todennäköisesti menetetään hitaan latautumisen vuoksi.

Googlella on vahva oma intressi hoputtaa mobiilisivuja nopeammiksi. Sen oman arvion mukaan julkaisijat, joiden mobiilisivut latautuvat viidessä sekunnissa, ansaitsevat jopa kaksi kertaa enemmän mobiilia mainosrahaa verrattuna julkaisijoihin, joiden sivut latautuvat 19 sekunnissa. Google itse tekee suurimman osan valtavasta tilistään internetin mainosmyynnillä.

Tuoreimmat osastosta