Jumiutumista, akkuongelmia... Mokasiko Apple iPhone-päivityksen? - Mobiili - Ilta-Sanomat

Jumiutumista, akkuongelmia... Mokasiko Apple iPhone-päivityksen?

IOS11 voi jumittaa näyttöjä ja vaikuttaa kuluttavan akkua merkittävästi edellistä versiota enemmän.

25.9.2017 10:53

Applen viime tiistaina jakeluun tuoma käyttöjärjestelmäpäivitys iOS11 näyttää aiheuttavan harmia joillekin käyttäjille. Yksi valituksenaihe on sovellusten tai näytön hyytyminen, eli sovellusta käyttäessä kosketusnäyttö lakkaa joskus reagoimasta kosketukseen.

Asiasta käydään jonkin verran keskustelua Applen tukipalstalla. Joidenkin on pakko käynnistää puhelin uudelleen ruudun jämähdettyä.

IS Digitodayn toimituksessa samankaltainen ongelma ilmeni ainoassa käytetyssä iPhonessa, joskin satunnaisesti. Tässä tapauksessa ongelmasta pääsi pois kotinäppäintä painamalla. Toimitus kuuli toisestakin iPhonesta, jossa on sama ongelma. Applella on olemassa geneerinen tukiartikkeli tämäntyyppisiä tilanteita varten.

Vian laajuutta on vaikea arvioida, taikka sitä, koskeeko ongelma enemmän jotain tiettyä ja kenties vanhempaa iPhone-mallia. Enemmänkin iOS11-ongelmia on kuitenkin raportoitu, ja yksi voi olla ylitse muiden.

Akkukesto romahti

IOS11 näyttää aiheuttavan harmaita hiuksia varsinkin akkukeston suhteen, väittää ohjelmistoyhtiö Wandera. Yhtiö mittasi akun kulutusta seuraamalla todellista iPhone- ja iPad-käyttöä.

Wandera tarkasteli kolmen päivän ajan 50 000 iPhonen ja iPadin kohtuullista tai raskasta käyttäjää, jotka ajoivat joko iOS10:tä tai iOS11:tä. Tulosten pohjalta arvioituna iOS10:llä akku kestää 240 minuuttia ja iOS11:llä vain 96 minuuttia olettaen, että akku oli lähtötilanteessa täynnä.

Yhtiö itsekin myöntää, että akkukesto on yleinen valituksenaihe iOS-päivitysten jälkeen, ja syitä ihmisten kokemaan huononnukseen voi olla useita. On esimerkiksi mahdollista, että päivityksen jälkeen moni käyttää uusia ominaisuuksia kokeillessaan puhelintaan huomaamattaan tavallista enemmän, joten akku tyhjenee tavallista nopeammin.

IOS11 voi myös välittömästi päivityksen jälkeen suorittaa puhelimessa välttämättömiä taustaprosesseja sujuvan toiminnan varmistamiseksi. Toisaalta iPhone X:n tapauksessa taustalla voi olla iOS11:n uusi kasvontunnistusteknologia, joka nojaa vahvasti kameraan. Kamera on tunnetusti ahkera akunsyöjä.

Mahdollisesta ongelmasta huolimatta Wandera kehottaa kaikkia asentamaan iOS11:n niin nopeasti kuin mahdollista sen sisältämien tietoturvapaikkausten vuoksi. Akkukestoa voi yrittää parantaa esimerkiksi estämällä sovelluksia virkistämästä itseään taustalla valikkopolussa Asetukset > Yleiset > Appien päivitys taustalla.

Wandera toivoo Applen julkaisevan jossain vaiheessa päivityksen, joka korjaa "yletöntä" akunkulutusta.

Ei vika, vaan ominaisuus

Yksi iOS11:n yleisesti koettu vika on todellisuudessa Applen suunnittelupäätös, joskin kyseenalainen sellainen. Wifi- ja bluetooth-yhteyksien katkaisu Ohjauskeskuksen pikavalinnasta ei todellisuudessa enää sammuta toimintoja, vaan vain katkaisee yhteyden. Itse toiminnot jäävät kuitenkin päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?