Verkkosivu puhelimeen ilman nettiä – näin se tapahtuu - Mobiili - Ilta-Sanomat

Verkkosivu puhelimeen ilman nettiä – näin se tapahtuu

Toisinaan tulee tarve saada nettisivu esille puhelimeen, vaikka verkko ei ole käytössä. Silloin se kannattaa tallentaa etukäteen. Tähän on olemassa erilaisia konsteja käyttäjän tarpeista riippuen, PCWorld kertoo.

Chromen kolmen pisteen valikkonappia klikkaamalla aukeaa valikko, joka mahdollistaa muun muassa verkkosivin tallentamisen laitteelle (latausnuoli valikon ylärivissä).­

3.9.2017 19:19

Verkkosivun tallennus lyhyttä tai pitkää säilytystä varten onnistuu sekä Androidissa että iPhonessa, kiitos PCWorldin listaamien ja IS Digitodayn täydentämien ohjeiden mukaan.

1. Tee kirjanmerkki

Perinteinen tapa tallentaa verkkosivu myöhempää käyttöä varten on tehdä siitä kirjanmerkki selaimeen.

Androidin Chrome-selaimessa paina oikean yläkulman kolmea pystypistettä, ja paina aivan ylärivissä näkyvää tähtimerkkiä.

IPhonen Safari-selaimessa paina alalaidan Jaa-nappia, jonka merkkinä on neliö ja ylöspäin osoittava nuoli. Esiin tulevasta valikosta paina alhaalta Lisää kirjanmerkki. Voit nimetä sen ja valita, mihin kansioon se tallennetaan. Paina lopuksi Tallenna.

2. Lataa verkkosivu laitteeseen Chromessa (toimii vain Androidissa)

Pelkkä kirjanmerkki ei auta, jos verkkosivu joskus poistuu tai muuttuu radikaalisti. Jos uskot näin tapahtuvan, voit tallentaa puhelimeesi kopion sivusta sellaisena kuin se lukuhetkellä oli.

Chrome-selaimessa mene verkkosivulle, jonka haluat talteen. Paina oikean yläkulman kolmea pystypistettä, ja valitse valikon ylärivistä ylhäältä alas osoittava nuoli, jonka alla on vaakaviiva. Tämä lataa sivun laitteelle myöhempää tarkastelua varten. Löydät näin tallennetut sivut samasta valikosta kohdasta Lataukset.

3. Lisää sivu lukulistaan (vain iOS)

IPhonen Safari-selaimessa mene halutulle verkkosivulle, ja ruudun pohjassa paina neliskulmaista nappia, jossa on nuoli. Sitten valitse Lisää lukulistalle.

Toiminto säilyttää verkkosivut paikallisella laitteella, eli niitä voi katsoa myös ilman nettiyhteyttä samoin kuin Chromella Androidissa. Toiminto toisaalta pyrkii nappaamaan aina uusimman version tallennetusta sivusta, joten jos sivuun tulee paljon muutoksia tai se katoaa kokonaan, voi olla syytä tarkastella lukulistan tallenteita offline-tilassa. Silloin toiminnon pitäisi esittää vanhempi versio sivusta.

4. Tallenna sivu pdf-tiedostona

Sekä Androidissa että iPhonessa on mahdollista tallentaa verkkosivu pdf-tiedostoksi. Tällä tavalla voit ainakin olla varma, että tallentamaasi sivuun ei tule muutoksia, vaan se pysyy aina täsmälleen sellaisena kuin se tallennushetkellä oli ja on katsottavissa riippumatta siitä, onko selainta käytettävissä tai ei.

Androidissa avaa verkkosivu Chromessa, paina oikean yläkulman kolmea pistettä ja valitse Jaa ja sitten Tulosta. Seuraavan näkymän yläreunassa on Valitse tulostin -valikko. Valitse ”Tallenna PDF”.

IPhonessa avaa verkkosivu Safarissa, paina alalaidan neliönappia, jossa on nuoli, ja paina Tallenna PDF iBooksiin -nappia.

Ekstravinkki: Ota ruutukaappaus

Yksi vaihtoehto on ottaa verkkosivusta yksinkertaisesti ruutukaappaus. Näin saat myös talteen mitä tahansa ruudulla näkyvää, oli se verkkosivu tai ei.

Kuvakaappauksen ottaminen voi Androidissa vaihdella valmistajasta ja mallista toiseen. Esimerkiksi monessa Samsungin Galaxy-mallissa yksi tapa on painaa yhtä aikaa pohjaan virtanappi ja kotinäppäin. Tiedät kuvan otetun, jos kuulet kameraäänen.

Huawein puhelimissa kuvakaappauksen saa otettua kaksoisnapsauttamalla ruutua napakasti rystysillä. Monissa Android-puhelimissa kuvakaappaus onnistuu myös vetäisemällä yläreunan aloitusvalikko auki ja valitsemalla ”kuvakaappaus”.

IPhonessa paina oikean yläkulman virtanappia yhdessä ruudun alapuolella olevan kotinäppäimen kanssa.

Muista kuitenkin, että ruudusta tallentuu vain se osa sisällöstä, joka sillä hetkellä on näkyvissä. Esimerkiksi pitkän verkkosivun tallentaminen tällä tavalla voi vaatia useita ruutukaappauksia. Tähänkin on olemassa poikkeuksia, esimerkiksi OnePlusin Android osaa ottaa kuvakaappauksen koko verkkosivusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?