Samsungin Galaxy Note 8 sai heti kehuja – silti yksi heikennys pistää silmään - Mobiili - Ilta-Sanomat

Samsungin Galaxy Note 8 sai heti kehuja – silti yksi heikennys pistää silmään

Samsungin Galaxy Note 8 esittelee uusia ominaisuuksia, mutta joutuu kisaan kovassa sarjassa. Kova on myös hinta.

Samsung esitteli uuden Galaxy Note 8 -puhelimensa eilen illalla Suomen aikaa New Yorkissa.­

24.8.2017 10:39

Samsung julkisti eilen illalla Suomen aikaa uuden Galaxy Note 8 -puhelimensa, jonka silmiinpistävin piirre on reunasta reunaan ulottuva 6,3 tuuman näyttö. Julkistuksella Samsung pyrkii jättämään taakseen viime syksyn itsekseen syttyvien Note 7 -puhelimien aiheuttaman kohun.

Ehkä turvallisuuden varmistamisesta johtuu se, että uutuudessa onkin hieman pienempi akku kuin Note 7 -puhelimessa, vaikka Note 8 on muuten mitoiltaan ja painoltaan 7-mallia suurempi. Tämä herättää kysymyksiä laitteen akkukeston suhteen.

Note 8 -puhelimen näytön voi jakaa kahteen osaan, ja käyttää sillä kahta sovellusta yhtä aikaa. S Pen -ohjauskynällä näytölle voi kirjoittaa esimerkiksi muistiinpanoja, vaikka puhelimen lukitus olisi päällä.

Ennakkoon odotettiin, että puhelimen kosketusnäppäin olisi yhdistetty näyttöön. Ilmeisesti teknisten vaikeuksien takia kosketusnäppäin on kuitenkin puhelimen takana kaksoiskameran vieressä. Puhelimen avaamiseen voi käyttää myös etukameran kautta toimivaa iirisskanneria.

Toisessa 12 megapikselin takakamerassa on laajakulma- ja toisessa teleobjektiivi, joilla voi ottaa kaksi kuvaa samanaikaisesti. Kameroiden ja puhelimen ohjelmistojen avulla on myös mahdollista säätää lopullisen kuvan terävyysaluetta kuvan ottamisen jälkeen. Tämänkaltainen ominaisuus on nähty jo iPhone 7 Plus -puhelimessa.

Galaxy Note 8 on ensimmäinen Samsungin malli, jossa on kaksoiskamera. Takakameroiden vieressä on sormenjälkitunnistin.­

Huomiota herättävää on myös Note 8:n hinta. Samsungin mukaan laitteen suositushinta on Suomessa 1029 euroa, ja sen myynti alkaa syyskuun puolivälissä.

Ensimmäiset kommentit ja pikatestit Note 8:sta ovat olleet pääosin positiivisia. Esimerkiksi Washington Postin mukaan suuri reunoihin asti yltävä näyttö on vaikuttava, ja mahdollisuus käyttää kahta sovellusta näytöllä yhtä aikaa on selvä etu verrattuna Applen iPhoneen. Sen sijaan sormenjälkitunnistimen sijainti sai moitteita.

Cnet-verkkosivusto kehuu laitteen ulkonäköä, vaikka useat ominaisuudet ovat jo tuttuja kilpailijoiden malleista.

Ensiarvioissa kehuttiin puhelimen suurta näyttöä, mutta pohdittiin sen vaikutusta akun kestoon. Note 8:ssa on pienempi akku kuin Note 7 -puhelimessa, jonka Samsung joutui vetämään markkinoilta useiden akkujen sytyttyä itsekseen tuleen.­

Toistaiseksi on auki, miten kauan suurella näytöllä varustetun laitteen akku kestää tosikäytössä.

Samsung Galaxy Note 8 on saamassa pian uusia haastajia, sillä useiden valmistajien odotetaan julkaisevan uusia puhelimia ensi viikolla alkavilla IFA-kulutuselektroniikkamessuilla Berliinissä. Myös Googlelta on luvassa uusi Pixel-puhelin syksyn aikana.

Tärkein Noten haastaja on kuitenkin iPhone 8, jonka Applen odotetaan esittelevän syyskuussa.

Samsung Note 8:n tekniset tiedot:

 • Prosessori: kahdeksanytiminen Exynos 8895 (2,3 GHz Quad + 1,7 GHz Quad / 2,35 GHz Quad + 1,9 GHz Quad)

 • Ram-muisti: 6 gigatavua

 • Mitat: 162,5 x 74,8 x 8,6 mm

 • Paino: 195 g

 • Näyttö: 6,3 tuumaa

 • Tallennustila: 64 gigatavua, muistikorttipaikka enimmillään 256 gigatavun microSD -muistikortille

 • Akku: 3300 mAh, langaton lataus

 • Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1

 • Etukamera: 8 MP AF (f/1,7)

 • Takakamerat: Laajakulma 12 MP Dual Pixel AF (f/1,7), OIS-kuvanvakaaja, tele 12 MP AF (f/2,4), OIS-kuvanvakaaja, 2x optinen zoom ja 10x digitaalinen zoom

 • Anturit: kiihtyvyysanturi, etäisyysanturi, geomagneettinen anturi, RGB-valoanturi, barometri, sormenjälkitunnistin, gyroskooppi, iirisskanneri, painetunnistin ja kasvojentunnistus

(Korjaus klo 12.06: Suomessa myytävässä Note 8 -mallissa prosessorina ei ole Snapdragon vaan Exynos.)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?