Kuusi vinkkiä: Näin vapautat tilaa Android-puhelimesi muistista - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kuusi vinkkiä: Näin vapautat tilaa Android-puhelimesi muistista

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.8.2017 8:49

Puhelimen muistin tyhjentämiseen on olemassa keinoja, joita ei välttämättä tule heti ajatelleeksi.

Sovellusten raa'an poistamisen ei tarvitse olla ensimmäinen konsti, kun puhelin herjaa tallennustilan olevan vähissä. Kokeile näitä konsteja ensin.

Tässä vinkkijutussa on käytetty apuna PCWorldin tuoretta ohjeartikkelia. Mainitut asetuspolut voivat vaihdella laitteesta toiseen.

1. Tyhjennä välimuisti

Asentamasi sovellukset keräävät ajan kuluessa huomattavankin määrän väliaikaisia tietoja, joiden poistamisesta ei ole sinulle mitään vaaraa.

Mene puhelimessasi Asetukset-valikon kautta kohtaan Tallennustila ja valitse Laitteen muisti. Näet listassa kohdan Välimuistissa olevat tiedot. Paina sitä, ja ruutuun ilmestyy vielä yksi varmistusilmoitus. Hyväksy se, niin voit saada puhelimeesi helposti satojakin megatavuja lisää tilaa – joissain tapauksissa puhutaan gigatavuista.

Muista, että näiden tietojen poistaminen ei siis vahingoita esimerkiksi peliesi tallennuksia tai urheilusovelluksesi historiatietoja. Välimuistiin kasaantuva kuona kannattaa poistaa säännöllisesti.

2. Kurkista latauskansioon

Puhelimessasi on todennäköisesti valmiina paikka, jossa ovat kaikki lataamasi tiedostot, kuten sähköpostin liitteet ja pdf-tiedostot, mutta tänne voi ilmestyä myös sovellustesi säilömää dataa.

Lataukset-kansio saattaa näkyä sovellusvalikossa sinisenä symbolina, jossa on nuoli alaspäin. Joskus kansio on piilotettu hieman syvemmälle.

Kansion yläkulmassa pitäisi olla nappi, jonka alta löytyy mahdollisuus lajitella tiedostoja koon perusteella. Näin saat listan kärkeen ne tiedostot, jotka vievät eniten tilaa. Kun löydät poistettavan tiedoston, paina sitä sormella, kunnes esiin ilmestyy valinta sen poistamiseksi.

Ole varovainen poistaessasi näitä tietoja. Jos et ole varma, mitä olet poistamassa, älä tee sitä.

3. Hävitä kopioidut kuvat

Googlen Kuvat-sovellus varmuuskopioi puhelimen kamerakansion automaattisesti Google-tilillesi internetiin eli pilveen. Sovellus mahdollistaa tilan vapauttamisen poistamalla laitteesta ne kohteet, jotka on jo varmuuskopioitu.

Paina Kuvat-sovelluksen vasemman yläreunan kolmea vaakaviivaa ja valitse Vapauta tilaa. Sovellus pohtii hetken ja ehdottaa sitten x-määrää kohteita poistettavaksi.

Ota ennen poistamista huomioon, millä laatuasetuksilla olet kuvat pilveen tallentanut. Näet tämän Kuvat-sovelluksen kolmen vaakaviivan alta kohdasta Asetukset > Varmuuskopiointi ja synkronointi > Lähetyksen koko. Google tarjoaa oletuksena "korkeaa laatua" ilmaisella ja rajattomalla tallennustilalla. Mutta tämä on silti HUONOMPI laatu alkuperäisiin otoksiin verrattuna.

Puhelimessa olevat alkuperäiset valokuvat kannattaa muutenkin siirtää vaikkapa tietokoneelle, jotta ne ovat tallessa vielä kolmannessa paikassa, jos kaksi muuta pettävät.

Jos kuvasi tallentuvat puhelimessa mahdollisesti olevalle muistikortille, ei niiden poistamisella saa ollenkaan tyhjää tilaa laitteen omaan muistiin.

4. Turhat kartat veks

Google Maps -karttapalveluun on saattanut unohtua useitakin offline-karttoja, jotka olet joskus ladannut tilapäisesti laitteeseen, kun nettiyhteyden toimivuuteen ei syystä tai toisesta voinut luottaa.

Avaa Maps, ja mene vasemman yläkulman kolmen vaakaviivan kautta kohtaan Offline-kartat. Saat listan laitteeseen ladatuista kartoista. Näet niiden vieressä karttojen viemän tilan, joka voi joskus ylittää jopa gigatavun rajan.

Näpäytä haluamaasi karttaa, ja Google ehdottaa joko kartan poistoa tai päivittämistä. Tässä tapauksessa valitse tietenkin poista.

5. Poista sovelluksia

On mahdollista, että puhelimeesi on vuosienkin saatossa eksynyt sovelluksia, jotka olivat aikanaan hyödyllisiä, mutta unohtuivat sitten. Käy läpi sovelluslistasi, ja poista turhat sovellukset tilaa kuluttamasta.

Helpoiten teet tämän Google Play Kaupan kautta. Siellä paina vasemman yläkulman kolmea vaakaviivaa, ja valitse Omat sovellukset ja pelit. Paina kohtaa Asennettu nähdäksesi laitteessa sillä hetkellä olevat sovellukset. Valitse vielä oikealta ylhäältä lajitteluperusteeksi Viimeksi käytetty, niin näet nopeasti listan lopusta ne sovellukset, joihin ei ole tullut koskettua aikoihin.

Huomaa, että listan pohjalla voi hyvinkin olla useita puhelimeen valmiiksi asennettuja sovelluksia, joita et voi poistaa edes halutessasi – vaikka ne usein vievät satojakin megatavuja tilaa.

6. Pieni pala muovia

Jos laitteessasi ei ole muistikorttia, kannattaa sellaisen hankintaa harkita vakavasti. Se on melko edullinen sijoitus sen varmistamiseksi, että saat ainakin valokuvasi, videosi ja musiikkisi jonnekin muualle kuin laitteen omaa tallennustilaa kuluttamaan.

Muista myös, että tietojen tallennus muistikortille kannattaa varmistaa sovelluskohtaisesti. Pelkkä kortin olemassaolo ei takaa, että tiedot tallentuvat juuri sinne.

Tuoreimmat osastosta