Hoi, Android-käyttäjä! Nämä 5 asetusta voivat tuoda paljon iloa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Hoi, Android-käyttäjä! Nämä 5 asetusta voivat tuoda paljon iloa

Julkaistu: 18.6.2017 19:59

Androidin valikoiden selaaminen kannattaa. Saat mielenrauhaa ja käyttömukavuutta.

Uuden Android-puhelimen käyttöönottoon kannattaa käyttää minuutti tai pari. Lue alta, miten parannat tietoturvaa ja myös säästät hermojasi. Ohjeiden pohjana on käytetty Cnetin artikkelia.

1. Taustakuvalla on väliä

IS Digitoday ohjeisti jo taannoin alentamaan näytön kirkkautta akun säästämiseksi. Cnet huomauttaa lisäksi taustakuvan merkityksestä laitteissa, joissa on amoled-näyttö. Tällainen on esimerkiksi useissa Samsungin malleissa.

Valitsemalla mustan taustakuvan ei näytön kuvapisteiden tarvitse olla valaistuina. Tällöin virransäästö voi olla huomattavakin. Valikko taustakuvan muuttamiseksi vaihtelee laitteittain ja Androidin version mukaan, mutta yleinen keino saada valikko esille on painaa pitkään näytön tyhjää kohtaa. Tällöin taustakuvavalikko voi hyvinkin ilmestyä painettavaksi.

2. Estä ruutukaaos

Sovellusten asentaminen lisää niistä pikakuvakkeet Androidin aloitusnäyttöön. Hetken päästä ruutu voi alkaa muistuttaa kaatopaikkaa, josta on vaikea tonkia haluttua sovellusta. Pikakuvakkeiden ilmestymisen voi kuitenkin estää.

Avaa Play Kauppa -sovellus puhelimessasi. Paina vasemman yläkulman kolmea vaakaviivaa, ja valitse Asetukset. Sieltä ota ruksi pois kohdasta Lisää kuvake aloitusruutuun.

3. Meteli minimiin

Puhelin voi oletusasetuksillaan haluta kertoa sinulle äänekkäästi kaikista soitoista, viesteistä tai hälytyksistä. Säästät hermojasi (tai muiden hermoja) laittamalla päälle Älä häiritse -asetuksen. Toiminnon tarkka nimi ja sijainti vaihtelee puhelimesta toiseen, mutta sen pitäisi löytyä Asetus-valikosta.

Esimerkiksi Samsung Galaxy J5:ssä Älä häiritse antaa kolme vaihtoehtoa. Ne ovat kaikkien puhelujen ja hälytysten mykistäminen, vain hälytysten salliminen tai mukautettu tila, jossa käyttäjä itse päättää poikkeuksista.

Toiminto sallii myös automaattisen mykistyksen haluttuna ajankohtana kuten yöaikaan.

4. Varmista kadonneen puhelimen löytyminen

Androidissa on mukana Paikanna puhelin -toiminto tilanteisiin, joissa puhelin on kadonnut tai varastettu. Googlen mukaan toiminto on oletuksena käytössä Android-laitteissa, kunhan niihin on kirjauduttu Google-tilillä.

Voit varmistaa asetuksen tyypillisesti valikkopolussa Asetukset > Google > Tietoturva > Paikanna puhelin tai Android Device Manager. Kohtien Etäpaikanna tämä laite ja Salli etälukitus ja tyhjennys tulee olla päällä.

Puhelimen tulee myös välittää sijaintisi Googlelle. Tämä on tasapainoilua tietosuojan kanssa, sillä toisaalta luovut osasta siitä, mutta toisaalta saat tietosuojaa puhelimen kadotessa. Sijainnin tilan voi tarkistaa polussa Asetukset > Google > Henkilökohtainen > Sijainti. Tarkka polku voi jälleen vaihdella laitteen ja Androidin version mukaan.

Paikanna puhelin ei löydä Google Play -sovelluskaupassa piilotettuja laitteita. Mene verkossa osoitteeseen play.google.com/settings ja katso, että Näkyvyys-kohdassa on ruksi oikean laitteen kohdalla.

Laitteen löydettävyyden hätätilanteessa voit tarkistaa osoitteessa android.com/find. Kirjaudu Google-tilillesi, ja jos käytössä on useita laitteita, klikkaa oikeaa laitetta näytön yläreunassa. Täällä voit saada laitteen soimaan viiden minuutin ajan, lukita laitteen tai tyhjentää laitteen koko sisällön.

5. Ekstravinkki: Pistä wifi päälle

Olipa käytössä rajaton data tai ei, oman kodin langattoman wifi-verkon käyttäminen on usein hyödyllistä myös 4g-puhelimessa. Mobiiliverkon kenttä saattaa esimerkiksi jättää toivomisen varaa paikoin, ja oma wifi-verkko voi toimia paremmin – joskin siinäkin riittää säätämistä.

Löydät wifi-asetukset esimerkiksi polussa Asetukset > Wi-Fi (saattaa joskus esiintyä nimellä wlan). Valitse esiin tulevasta listasta oma verkkosi ja kirjaudu siihen antamalla verkon salasanasi.

Jos käytät tuntemattomia wifi-verkkoja, ei kannata tehdä kuitenkaan mitään erityksen arkaluontoista. Jos verkkosivut eivät ole https-salattuja, verkon omistaja voi seurata puuhiasi. Tämän ongelman voi halutessaan kiertää vpn-salausohjelmaa käyttämällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?