Puhelimen varmuuskopiointi ja uloskirjautuminen tulee tehdä ennen tehdasasetusten palauttamista - Mobiili - Ilta-Sanomat

Annatko vanhan puhelimen pois? Tee ehdottomasti tämä ensin

Etenkin Android-puhelimeen on helppo jättää arkaluonteisia tietoja, vaikka sen luuli tyhjentäneensä.

28.5.2017 20:48

Ennen älypuhelimen myyntiä kannattaa tehdä muutama toimenpide, etteivät puhelimeen tai eri verkkopalveluihin tallentamasi tiedot valuisi vieraille. Kannattaa olla tarkkana senkin takia, että puhelimien suojaukset voivat estää varkaiden ohella myös laitteen uutta omistajaa käyttämästä sitä.

Vaikka käyttöjärjestelmät ovat erilaiset, tarvittavat toimenpiteet ovat suunnilleen samat. Tärkeimmät erot ovat valikkorakenteessa. Varsinkin Android-käyttöjärjestelmästä on liikkeellä useita erilaisia versioita puhelimen iästä ja valmistajasta riippuen, joten ohjeet ovat hieman ylimalkaisempia.

Jutussa on käytetty apuna Cnetin, Techliciousin ja Popular Mechanicsin artikkeleita.

IPhone

Apple antaa omilla sivuillaan ohjeet puhelimen vaihtajalle.

1. Jos sinulla on älykello, poista iPhonen ja Apple Watchin paritus. Tämä onnistuu pitämällä älykelloa ja puhelinta lähekkäin, ja poistamalla puhelimessa olevasta Apple Watch -sovelluksesta laitepari kellon kanssa.

2. Varmuuskopioi laite iCloudin avulla tai kytkemällä laite tietokoneeseen ja iTunes-ohjelmaan. Tarkat ohjeet riippuvat siitä, valitsetko iTunesin vai iCloudin.

3. Uloskirjautuminen iCloud-palvelusta on tärkeä vaihe, sillä jos et ole irrottanut laitetta iCloud-tilistäsi, puhelimen seuraava omistaja ei ehkä pysty käyttämään sitä. IOS 10.3:sta alkaen se tapahtuu valikkopolussa Asetukset > [nimesi]. Alas vierittämällä löytyy kohta Kirjaudu ulos. Apple ID:n salasanan syöttämisen jälkeen voit painaa kohtaa Laita pois päältä.

IOS 10.2:ssa tai aiemmassa täytyy valita Asetukset > iCloud > Kirjaudu ulos. Siellä paina uudelleen kohtaa Kirjaudu ulos, napauta Poista [laitteesta], ja anna Apple ID:si salasana. Tämän jälkeen seuraa valikkopolkua Asetukset > iTunes- ja App Store > Apple ID > Kirjaudu ulos.

4. Nyt pääset nollaamaan laitteesi tiedot. Seuraa valikoita kohtaan Asetukset > Yleiset > Nollaa > Poista kaikki sisältö ja asetukset. Voit joutua antamaan Apple ID:si ja salasanasi ja/tai laitteen tai rajoitusten pääsykoodin. Sitten napauta Tyhjennä [laite].

Android

1. Varmuuskopioi tietosi talteen. Se merkitsee useita eri toimenpiteitä riippuen siitä, mitä haluat ottaa talteen.

Jos valokuvien ja videoiden varmuuskopiointi riittää, on yleinen tapa kytkeä puhelin tietokoneeseen, avata käyttöjärjestelmän tiedostonhallinta ja siirtää kuvat ja videot puhelimen hakemistoista omalle tietokoneelle.

Jos haluat säilöä myös sovelluskohtaisia tietoja, kuten yhteystietoja ja kalenterimerkintöjä, varmista milloin Google on viimeksi synkronoinut tietosi Google-tilillesi. Näet tämän valikkopolussa Asetukset > Tilit > Google. Siellä voi myös käsipelillä säätää, mitä tietoja synkronoidaan ja mitä ei.

Tekstiviestien ja puhelulokin taltioiminen onnistuu vaikkapa ilmaisohjelma SMS Backup and Restoren avulla. Se tallentaa kyseiset tiedot tiedostoon, joka voidaan ladata esimerkiksi Google Drive -tallennuspalveluun tai sähköpostiin.

2. Kirjaudu ulos tileiltäsi eri verkkopalveluissa ja Googlessa. Esimerkiksi Facebook luo puhelimeesi tiliin käsiksi päästävän tunnisteen, kun kirjaudut palveluun. Tunniste voi olla kaivettavissa puhelimestasi jopa tehdasasetusten palautuksen jälkeen. Tunnisteen pitäisi kuitenkin kadota, kun kirjaudut palvelusta ulos.

3. Salaa tietosi. Normaali toimenpide puhelimen saattamiseksi myyntikuntoon on tehdasasetusten palautus, mutta se ei todistetusti pyyhi kaikkia tietoja pois. Puhelimesta on pystytty sen jälkeenkin kaivamaan valokuvia, tekstiviestejä, Google-tilin tietoja tai vaikka keskusteluja viestisovelluksista. Sama pätee edellä mainittuihin tunnisteisiin, joilla ulkopuolinen voi kirjautua tileillesi eri verkkopalveluissa.

Puhelimen tietojen salaaminen kuitenkin varmistaa, että tietoihin ei ole enää pääsyä. Voit lukea ohjeet Android-laitteen salaamiseen IS Digitodayn tuoreesta artikkelista.

4. Palauta tehdasasetukset. Mene puhelimen valikoissa kohtaan Asetukset > Varmuuskopioi ja palauta > Alkuperäisten tietojen palautus. Tarkka polku voi vaihdella puhelimen mallin ja Androidin version mukaan. Google-salasanan pitää olla vähintään parin viikon ikäinen. Muuten puhelin saattaa lukkiutua kolmeksi päiväksi Androidin turvaominaisuuden vuoksi.

5. Lopuksi muista vielä estää Google-tililtäsi pääsy puhelimeen. Mene internetissä osoitteeseen myaccount.google.com, klikkaa kohtaa Kirjautuminen ja tietosuoja ja valitse vasemmasta valikosta Laitetoiminta ja ilmoitukset. Paina linkkiä nimeltä Katso laitteet ja valitse sen alta se laite, jolle haluat pääsyn estää. Paina Poista-nappia oikean laitteen kohdalla.

Kaksi muovinpalaa

Muista ottaa sim-kortti talteen puhelimesta. Se on avain liittymäsi käytölle uudessa puhelimessa. Irrota myös muistikortti, jos puhelimessa sellainen on. Jos haluat puhelimen lisäksi luovuttaa myös liittymäsi eteenpäin, ota yhteyttä teleoperaattoriisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?