5 niksiä: Näin puhelimesi saa uuden elämän - Mobiili - Ilta-Sanomat

5 niksiä: Näin puhelimesi saa uuden elämän

Puhelimeen saa helposti uutta ilmettä ja eloa, joka auttaa elämään saman luurin kanssa vähän pidempään.

­

29.5.2017 7:06

Älypuhelin on luultavasti se vempele, jota katsomme päivittäin eniten. Käyttökokemus voi ajan mittaan alkaa maistua puulta, vaikka puhelimessa ei sinänsä mitään vikaa olisikaan. Kokeile näitä vinkkejä laitteesi ehostamiseksi. Jutussa käytettiin apuna Cnetin tuoretta vinkkiartikkelia.

1. Kotelo kuntoon

Ostitko älypuhelimen, mutta et hankkinut siihen suojakuoria tai -koteloa? Nyt puhelimesi voi näyttää jo vähän elämää nähneeltä, vaikka se ei vanha olisikaan. Hanki kotelo viimeistään nyt. Saat puhelimen naarmut piiloon ja samalla voit verkkokaupoista löytää perusmustan tai -valkoisen kotelon sijaan varsin värikkäitäkin ja mielikuvituksellisia vaihtoehtoja.

2. Valitse uusi soittoääni

Uuteen puhelimeen tulee usein jätettyä jokin valmiina olevista soittoäänistä. Tämä on ilmeistä, kun vaikkapa bussissa useampi matkustaja alkaa kaivaa puhelinta taskustaan yhden niistä alkaessa soida.

Voit kuitenkin vain muutamassa sekunnissa personoida puhelimesi vaihtamalla soittoääneksi jonkun omista suosikkikappaleistasi, jos olet niitä puhelimeesi siirtänyt. Kappaletta ei voi valita vaikkapa Spotifysta, vaan musiikkitiedoston on oltava sopivassa muodossa puhelimen omassa tallennustilassa.

3. Muuta käyttöliittymän ilme

Etenkin Android-puhelimesi käyttöliittymää on saatettu jo tehtaalla koristaa ja virittää erilaisilla valmistajakohtaisilla kilkkeillä. Voit kuitenkin etsiä uutta ilmettä erittäin laajasta valikoimasta erilaisia Androidin launcher-sovelluksia ja teemoja Google Play -kaupassa. Muista kuitenkin aina nyrkkisääntö: Älä asenna mitään, jos et ole varma sovelluksen taustoista.

Jos et jaksa miettiä asiaa liikaa, voit suorittaa Googlen testin, joka ehdottaa lopputuloksena uusia graafisia vaihtoehtoja puhelimeesi sinun makusi perusteella. Niidenkin asentamiseksi tosin pitää nähdä hieman vaivaa.

IPhoneissa vaihtoehdot ovat rajatumpia, mutta vähintään voit vaihtaa sen taustakuvan. Personoi tausta valitsemalla kuvaksi vaikkapa joku itse nappaamasi ikimuistoinen otos.

4. Kaivele puhelintasi ja ylläty

Oletko koskaan perehtynyt puhelimesi valikoihin ajan kanssa? Voit löytää laitteesi syövereistä toimintoja, joista et edes tiennyt.

Useat puhelimet osaavat esimerkiksi seurata askeliasi Fitbitin tapaan. Toisaalta puhelimessa saattaa olla esiasennettuna esimerkiksi liikuntasovelluksia, jotka pitävät kirjaa vaikkapa juoksemisesta tai ratsastamisesta.

Tai sitten asenna puhelimeesi sovellus, jota ilman et enää sen jälkeen pysty elämään. Tiesitkö, että puhelimesta voi saada vaikkapa taskulampun niille yön hämärille retkille ulkovessaan sovelluksella, joka käyttää valaisuun kameran salamaa?

5. Vaihda akku (jos mahdollista)

Vähän teknisempänä temppuna on puhelimen akun vaihtaminen. Laitteissa yleisesti käytetyt litiumioniakut eivät kestä käyttöä ikuisesti, mikä näkyy lyhyempänä toiminta-aikana. Voit yksinkertaisesti ostaa uuden akun ja kytkeä sen puhelimeen.

Valitettavasti läheskään kaikissa puhelimissa, kuten iPhoneissa, mutta myös eri Android-malleissa, akun vaihtaminen ei ole mahdollista, vaan ne on asennettu kiinteästi. Ja jos ostat uuden akun, hanki se luotettavasta paikasta, kuten teleoperaattorisi liikkeestä. Yksi asia, jota et puhelimeesi halua, on epävirallinen tarvikeakku, jonka turvallisuudesta ei ole takeita.

Lue lisää vinkkejä vanhan puhelimen piristämiseksi taannoisesta IS Digitodayn artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?