Mobiili

Yllättääkö vappu operaattorit? "Kaikki palvelut eivät välttämättä toimi"

Julkaistu:

Vappujuhlat
Vappu rasittaa perinteisesti teleoperaattorien verkkoja suurten ihmismassojen kerääntyessä yhteen paikkaan. Miten tänä vuonna on varauduttu?
Vappupäivänä ihmismassat kerääntyvät Kaivopuiston Ullanlinnanmäelle, missä vappuperinteeksi on muodostunut huono verkko.

Muita vastaavia tapahtumia on ympäri Suomea, mutta ainakaan DNA:ssa ei ole varauduttu vappuun mitenkään erityisesti. Massatapahtuma-alueet on pyritty huomioimaan jo verkon peruskapasiteetissa.

– Realiteetti on, että jos on hyvä sää ja kymmeniä tuhansia ihmisiä, eivät kaikki kuva- ja videopalvelut välttämättä toimi. Puhelujen, tekstiviestien tai vaikka WhatsAppin pitäisi toimia kohtuu hyvin, aprikoi DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Telian radioverkkosuunnittelijan Jussi Setälän mukaan asiat näyttävät aika valoisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Uskon että on tosi hyvä tilanne. Luottamus verkon suorituskykyyn on suhteellisen suuri, Setälä vastaa kysymykseen verkon pettämisestä.

Myös Elisa luottaa siihen, että pahimmat ruuhkapaikat on jo katettu hyvin pysyvällä kalustolla.

– Kun tällaisia tapahtumia tulee, laitteita myös pikkuisen säädetään toimimaan suuremmalla kapasiteetilla, Elisan radioverkkojen suunnittelusta vastaava osastopäällikkö Sami Rajamäki huomauttaa.

Vaunut pidetään kellarissa

DNA:lla on entuudestaan tukiasema Kaivopuiston Kaivohuoneella ja läheisessä Harakka-saaressa. Lisätukiasemia ei harkita vappua varten, koska niille on vaikea löytää paikkaa, ja käytettävissä olevat taajuudet ovat jo ahkerassa käytössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DNA:n Laarin mukaan vappu aiheuttaa tyypillisesti paikallisia verkko-ongelmia, kun tuhansia ihmisiä kokoontuu alueelle, jossa normaalisti on satoja ihmisiä.

– Nykyään ongelma keskittyy enemmän videopohjaisten palvelujen käyttöön, Laari toteaa.

Telian Setälä korostaa tilanteen parantuneen selvästi sitten viime vapun. Useita verkon laajennuksia on valmistunut esimerkiksi Kaivopuistoon, Kauppatorille ja aivan äskettäin Kaisaniemen puistoon. Turussa on satsattu Vartiovuorenpuistoon ja Tampereella Ratinan alueeseen.

Nämä ovat kiinteitä ja pysyviä tukiasemia. Tilapäisiä ja liikuteltavia tukiasemavaunuja ei Setälän mukaan enää juuri tarvita.

– Olihan meillä 2000-luvun alussa Kaivopuistossakin vaunu, mutta nyt, kun tekniikka on kehittynyt ja yksiköt ovat pienentyneet niin paljon, saamme esimerkiksi puiston ravintolatiloihin jo moninkertaisen kapasiteetin mahtumaan verrattuna vuosituhannen alkuun, Setälä hahmottaa.

Elisan Rajamäki on samoilla linjoilla.

– Jos tunnistamme paikkoja, joissa kapasiteetti ei riitä, tuomme paikalle siirrettävän tukiasemakärryn. Kaivopuistoon emme ole sellaista kuitenkaan tänä vuonna tuomassa, ja muutoinkin vakiotapahtumapaikat olemme pyrkineet kattamaan pysyvällä kapasiteetilla, Rajamäki selvittää.

Ikävän vappuperinteen jatkuminen Ullanlinnanmäellä riippuu Rajamäen mukaan paljon säästä ja yleisömäärästä. Jos kävijämäärä pysyttelee 20 000 – 30 000:ssa hengessä, verkko kestää hyvin, mutta 100 000 ihmisen kohdalla voi joitain ongelmia tulla. Ne näkyisivät ensin datayhteyksien hidastumisena, eivät estyneinä puheluina.

– Vakaa uskomus on, että varsin merkittävää kävijämäärää pystytään palvelemaan, Rajamäki tiivistää.

Tilannetta auttaa se, että Elisa on viimeksi kuluneen vuoden aikana rakentanut uutta pysyvää kapasiteettia eri kaupungeissa, minkä pitäisi näkyä parantuneena palveluna myös vappuna.

Hätäpuhelut turvattu

Hätäpuhelujen onnistumiseen on satsattu kaikissa ruuhkatilanteissa vappuna ja sen ulkopuolella. Hätäpuhelujen läpimeno on priorisoitu muun liikenteen edelle kaikkien operaattorien verkoissa.

DNA:n Jarkko Laarin mukaan ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, etteikö pahimmissa tilanteissa olisi joskus ongelmia. DNA ei ole kuitenkaan kuullut sellaista tapahtuneen viime aikoina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt