Mobiili

Tarkista tämä iPhone-asetus: Saattaa aiheuttaa yllättävän laskun

Julkaistu:

iPhone
IPhonesta löytyy mobiilidatan asetus, joka saattaa kasvattaa puhelinlaskua huomaamatta. Ominaisuus kannattaa kytkeä pois päältä, ellei sitä tarvitse.
Vaikka Applen iPhonea on pidetty helppona käyttää, puhelimen asetuksista löytyvät toiminnot saattavat silti yllättää.

IPhonessa löytyvä Wi-fi -apuri (englanniksi Wifi Assist) saattaa myös kartuttaa puhelinlaskua aivan huomaamatta varsinkin matkoilla.

Oletuksena valmiiksi päällä olevan Wi-fi -apurin tarkoituksena on parantaa käyttäjän datayhteyttä, jos wifi- eli wlan-verkko on heikko. Tämän apuri tekee yksinkertaisesti käyttämällä mobiilidataa wlan-yhteyden lisänä. Toiminto ei kuitenkaan käytä mobiilidatayhteyttä taustalla olevien ohjelmien päivittämiseen, vaan ainoastaan parhaillaan päällimmäisenä käytössä olevaan ohjelmaan.

Jos puhelimen liittymäsopimukseen ei kuulu rajatonta dataa, saattaa toiminto kasvattaa liittymän laskua, vaikka puhelimen käyttäjä luulisikin käyttäneensä surffailuunsa koko ajan vain wlan-verkkoja. Wi-fi apuri tuli iPhone-puhelimiin syksyllä 2015 julkaistussa iOS9-käyttöjärjestelmäpäivityksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkut matkailijat ovat myös epäilleet, että Wi-fi -apuri saattaisi toimia myös ulkomailla, vaikka roaming olisi kielletty puhelimen asetuksista. Applen ohjesivun mukaan ”Wi-Fi-apuri ei automaattisesti siirry käyttämään mobiilidataa, jos käytät dataroamingia”. Tämä ilmeisesti tarkoittaa, ettei apuri käytä automaattisesti mobiilidataa, jos käyttäjä on ulkomailla.

IPhone ja iOS9 eivät erikseen ilmoita, kun puhelin vaihtaa wi-fi-verkosta mobiiliverkkoon, mutta näytön yläreunasta katoaa pieni wi-fi-yhteydestä kertova wi-fi-verkon kuvake.

Näin kytket Wi-fi -apurin pois päältä

Varmuuden vuoksi toiminto kannattaa kytkeä päältä, varsinkin jos liittymään ei kuulu rajatonta dataa. Toiminto on lähes piilotettu iPhonen asetuksiin.

Mene asetuksissa kohtaan Mobiiliverkko. Sivun yläreunassa on kytkin mobiilidatan estämiseen, sen jälkeen tietoja muun muassa puhelujen ja mobiilidatan käytöstä. Tätä seuraa lista mobiilidataa käyttävistä sovelluksista.

Wi-fi -apuri löytyy vasta sovelluslistan alta, aivan Mobiiliverkko-sivun lopusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt