Operaattorit uhkaavat hinnankorotuksilla: ”Ei ehkä koko totuus” - Mobiili - Ilta-Sanomat

Operaattorit uhkaavat hinnankorotuksilla: ”Ei ehkä koko totuus”

EU-parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri ja Kuluttajaliitto eivät ole vakuuttuneita, että roaming-maksujen poistuminen aiheuttaa Suomen operaattoreille niin suurta haittaa kuin ne väittävät.

3.2.2017 11:10

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri ei purematta niele operaattoreiden valituksia roaming-maksujen lopettamisesta 15. kesäkuuta. Tämän jälkeen EU-alueen operaattorien asiakkaiden pitäisi voida käyttää toisissa EU-maissa puhelintaan samaan hintaan kuin kotimaassaan. Kumpula-Natri oli valmistelemassa neuvoteltuja ehdotuksia EU-parlamentin puolesta.

– Kaipa se operaattoreita harmittaa, kun eivät voi enää laskuttaa siitä, Kumpula-Natri sanoo.

EU:ssa saavutettiin keskiviikkona ratkaisu operaattorien välisistä tukkuhinnoista. Suomalaisoperaattorit Elisa ja DNA epäilivät, että roaming-laskutuksen lopettaminen voi pakottaa ne nostamaan liittymien hintoja.

Kumpula-Natri vertaa operaattorien purnausta roaming-hinnoittelusta pankkien säätelyyn.

– Muistan kun tilisiirroista pelkästään Pohjoismaiden välillä saattoi puolet mennä pankkien kuluihin. Sitten tuli säätelyä, eivätkä pankit kuitenkaan menneet konkurssiin, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natrin mukaan roaming-laskutus on vain pieni osa operaattorien liiketoimintaa. Toisaalta operaattorit eivät ole suostuneet paljastamaan tilinpitoaan ja tarkkoja summia.

Myös Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario epäilee Elisan ja DNA:n väitteitä.

– Se ei ole ehkä koko totuus. Ainakin Sonera on jo tarjonnut sopimuksia, joissa ei ole roaming-maksuja Pohjolan ja Baltian alueella, Sario sanoo.

Operaattorit joutuvat kevään aikana muuttamaan liittymiensä hinnoittelua, ja vähintään poistamaan niistä erilliset roaming-hinnat. Kuluttajaliiton Sarion mukaan operaattorien hinnoittelua ja sopimusehtoja aiotaan seurata tarkkaan.

– On tärkeää, että kuluttaja ymmärtää sopimuksien sisällön ja laskutus on selkeää, Sario sanoo.

– Arvioisin, että kuluttaja mieluummin maksaa sopimuksestaan vähän lisää kuin saa yllättävän suuria roaming-laskuja, kuten takavuosina.

Kaksi vaihtoehtoa hinnankorotuksille

Vaihtoehtona hinnankorotuksille Elisa ja DNA väläyttivät niin sanottua kestävyysmekanismia, jossa operaattorien väliset tukkuhinnat laskutettaisiin suoraan asiakkailta.

– Jos silti näyttää, ettei operaattorin talous kestä tätä, niin voidaan mennä poikkeustilanteeseen, jossa maksamme edelleen roaming-maksuja, Kumpula-Natri sanoo.

– Tämäkin olisi paljon halvempaa kuin nykyään, joten kuluttaja on silti voittaja.

Kestävyysmekanismin lisäksi EU:n päätöksissä on toinenkin poikkeus pohjoismaisten operaattorien hyväksi. Operaattorit voivat rajoittaa asiakkaidensa datankäyttöä siten, että matkalla toisessa EU-maassa asiakas voisi käyttää enintään tuplamäärän dataa, kuin mihin hän pystyisi kotimaassaan datamäärän tukkuhinnan perusteella.

Eli kun vuonna 2018 operaattorit maksavat kuusi euroa gigatavulta dataa, jonka heidän asiakkaansa käyttää toisen EU-maan alueella, niin 30 euroa kuussa maksavan asiakkaan datakatto matkan aikana voisi olla (30/6) * 2 eli 10 gigatavua.

Kestävyysmekanismi sallisi operaattorin laskuttaa asiakkailtaan tukkuhintojen mukaiset korvaukset puhelimiensa käytöstä.

Operaattori ei kuitenkaan voi päättää kestävyysmekanismin käytöstä itse. Suomessa Viestintävirastolla on valta ratkaista, koituuko roaming-maksujen poistosta operaattorille kohtuuttomia kustannuksia.

Kovaa lobbausta

Kumpula-Natri sanoo operaattoreiden lobanneen omia kantojaan voimakkaasti EU-neuvottelujen aikana.

– Ymmärrän kyllä sen kylmän hien, mikä operaattoreilla oli vielä syksyllä, kun ratkaisuehdotuksessa gigatavun tukkuhinta oli 8,5 euroa, ja asiakkaan piti saada käyttää dataa ulkomailla 90 päivää samaan hintaan kuin kotimaassaan, Kumpula-Natri sanoo.

Samalla kun muun muassa Suomen operaattorit halusivat matalampia tukkuhintoja, Etelä-Euroopassa haluttiin korkeampia hintoja kuin mihin EU lopulta päätyi. Korkeampia tukkuhintoja perusteltiin sillä, että turistien suosimien maiden operaattorit joutuvat satsaamaan verkkojensa parantamiseen, kun matkailijat alkavat käyttää puhelimiaan yhtä paljon kuin kotimaassaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?