Meitu-sovelluksella otetut selfiet ovat nyt kuuma juttu - sovelluksen tiedonkeruu on laajaa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Uusi kuvavillitys täytti Facebookin – tiedä tämä ennen kuin lataat hittisovelluksen

Söpöjä animetyylisiä kuvia muokkaava Meitu-sovellus kerää laajasti tietoja käyttäjästään – kuten myös moni muu mobiilisovellus.

Meitu-sovellus App Storessa.­

20.1.2017 9:21

Oletko nähnyt Facebookissa profiilikuvia, joissa kaverisi naama näyttää japanilaiselta animehahmolta suurine silmineen, puuteroituine ihoineen ja söpöilysydämineen?

Jollet ole, näet niitä todennäköisesti pian. Niiden takana on kiinalainen Meitu-mobiilisovellus, jolla naamakuvat saa muokattua satuhahmojen näköiseksi. ”Meitutetuista” kuvista on tullut salamahitti sosiaalisessa mediassa.

Erityiseen suosioon netissä ovat nousseet Meitu-kuvat Yhdysvaltain presidenttinä tänään aloittavasta Donald Trumpista.

Here's Donald Trump in the Meitu app HAPPY NIGHTMARES! pic.twitter.com/eSTyrAgMXt— Sam Stryker (@sbstryker) January 18, 2017

Jos tviitti Meitu-käsittelyn saaneesta Trumpista ei näy, voit katsoa sen tästä.

Myös käyttäjät tuntuvat tykkäävän. Sekä Google Playssa että App Storessa sovelluksen arvosana on 4,5 tähteä.

Meituun kannattaa suhtautua kuitenkin tietyllä varauksella. Se on hauska lelu, mutta sovelluksen ilmaisuus olisi hyvä huomioida. Jos käyttäjä ei maksa ohjelmasta rahalla, hän maksaa yleensä yksityisyydellään.

Sovellus ottaa Android-puhelimissa hyvin laajat käyttöoikeudet. Tarvitsemiensa kameran ja tallennustilan ohella Meitu haluaa käynnistyä automaattisesti sekä selvittää käyttäjänsä sijainnin, puhelinnumeron ja teleoperaattorin.

Tietoturvatutkija Jonathan Zdziarski on tehnyt muutamia kriittisiä huomautuksia sovelluksen tiedonkeruusta.

– Meitu on yhdistelmä käyttäjää seuraavista analytiikka- ja markkinointi/mainospalasista, jossa on kaunis kuorrutus ihmisten houkuttelemiseksi, Zdziarski analysoi.

Summary: Meitu is a throw-together of multiple analytics and marketing/ad tracking packages, with something cute to get people to use it.— Jonathan Zdziarski (@JZdziarski) January 19, 2017

Tutkija kuitenkin huomautti, että vastaavanlaisia ihmisten tietoja kerääviä ja eteenpäin myyviä mobiilisovelluksia on pilvin pimein. Sovellus on malliesimerkki rahan tekemisestä ihmisten tietoja keräämällä ja myymällä.

– Jos haluat olla markkinoinnin ja tiedonkeruun kohde, käytä vain Meitua. Heidän keräämiensä tietojen ostaja varmasti kiittää sinua, Zdziarski jatkoi.

Myös Meitun iOS-sovellus herätti pelkoja, sillä se vaikuttaa tutkivan muun muassa, onko puhelimen suojaukset murrettu. Asia ehti herättää jopa pienen paniikin, mutta toisen tietoturva-asiantutija Will Strafachin mukaan iOS-versio urkkii Androidia vähemmän.

IOS on lähtökohtaisesti Androidia turvallisempi käyttöjärjestelmä. 6.0:aa uudemmissa Android-versioissa on mahdollista rajoittaa sovelluksien käyttöoikeuksia puhelimen asetuksista käsin (asetukset > sovellukset > Meitu > käyttöluvat). Asetusten sijainti saattaa vaihdella puhelinmallien välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?