Apple esitteli iPhone-älypuhelimen kymmenen vuotta sitten - Mobiili - Ilta-Sanomat

"Siitä tulee floppi": iPhone täytti 10 vuotta – näytekappale tuskin pysyi kasassa

Apple esitteli ensimmäisen iPhonensa 9. tammikuuta 2007. Kaikki eivät uskoneet sen menestykseen. Steve Jobs puolestaan ei ollut varma puhelimen toimimisesta lavalla.

Steve Jobs esitteli hädin tuskin toimivaa iPhonea San Franciscossa 9.1.2007.­

9.1.2017 7:15

Muistatko Applen edesmenneen toimitusjohtajan ja perustajan Steve Jobsin murjaisun "tänään esittelemme kolme mullistavaa tuotetta"? Siitä alkoi koko maailmaa muuttanut laite-esittely, jossa ensimmäinen iPhone-älypuhelin näki päivänvalon – tavallaan.

Jobsin vitsi Macworld-tapahtuman esiintymislavalla 9. tammikuuta 2007 antoi yleisön odottaa uutta iPod-musiikkisoitinta, puhelinta ja internet-viestintävälinettä. Sen sijaan hän esitteli iPhonen, jossa yhdistyivät kaikki kolme. Voit katsoa koko esityksen jutun lopussa olevasta videosta.

Pysyi kasassa purkalla

The New York Timesin mukaan Jobsin lavalla käyttämä puhelin oli kuitenkin kaikkea muuta kuin valmis. Itse asiassa puhelimia oli useita, jotka kaikki olivat vasta keskeneräisiä prototyyppejä. Jobs halusi näin varmistaa, että hänellä oli toimiva kappale käytettävissään, jos esimerkiksi yhden muisti loppui kesken, lehti kuuli iPhonen radioista vastanneelta insinööriltä Andy Grignonilta.

IPhone pystyi toistamaan osan musiikkikappaletta tai videota, mutta kappaleen läpisoiton yritys päättyi kaatumiseen. Se toimi, jos sillä lähetti sähköpostin ja sitten käytti nettiä, mutta ei välttämättä toisin päin, NY Times valottaa. Lopulta Applen tiimi rakensi kultaisen keskitien, joka mahdollisti puhelimen toimintojen esittelemisen tietyssä järjestyksessä.

Applen yleisön joukossa istunut tiimi oli silti kauhuissaan, Grignon muistelee. Jokainen pelkäsi, että puhelin pettää ja että he joutuisivat Jobsin kuuluisan raivon kohteeksi. Kaikki kuitenkin sujui ongelmitta tiimin valtavaksi helpotukseksi.

Ennustukset poskelleen

IPhone ei vakuuttanut kaikkia ennen tai jälkeen julkistuksen. Kuuluisa on muun muassa yhdysvaltalaisen teknologiauutispalvelu Cnetin toimittajan Michael Kanellosin mielipide joulukuulta 2006, jolloin hän julisti iPhonen jo etukäteen epäonnistuneeksi otsikolla ”Applen puhelinfloppi”.

– Se tulee suurelta osin epäonnistumaan, Kanellos tuomitsi.

Samoilla linjoilla oli esimerkiksi ruotsalaisen Mobil-verkkolehden haastattelema teleanalyytikko John Strand muutama päivä ennen iPhonen julkistusta.

– Se, että Apple pystyy tekemään mp3-soittimen, ei tarkoita, että he pystyvät tekemään matkapuhelimen, Strand viittasi Applen menestystuotteeseen iPod-soittimeen.

– Apple ei tiedä paskaakaan mobiiliteollisuudesta, ja on liian paljon avonaisia kysymyksiä, jotta voi sanoa heidän menestyvän, Strand kommentoi Mobilille.

Nokia ei tajunnut vaaraa

Suomessa tunnetuin reaktio iPhoneen on peräisin Nokian taannoiselta korkean tason johtajalta Anssi Vanjoelta, joka toivotti Applen tervetulleeksi mukaan kännykkämarkkinoille.

– Applen tulo markkinoille on hieno juttu. Siitä tulee lisää kasvuvoimaa alalle, Vanjoki sanoi Taloussanomille ja Digitodaylle pian julkistuksen jälkeen.

Johtaja katsoi iPhonen todistaneen oikeaksi Nokian varhaiset päätökset lisätä puhelimiin multimediaominaisuuksia. Hän ei uskonut iPhonen aiheuttavan merkittävää uhkaa, koska siitä puuttui "muutamia välttämättömiä ominaisuuksia", kuten 3g-yhteys.

Muutama vuosi myöhemmin oli käynyt selväksi, että iPhone oli aiheuttanut suurelta osin Nokian romahduksen älypuhelinmarkkinoiden kärjestä. Nyt vuonna 2017 Nokia yrittää paluuta älypuhelimiin yhdessä HMD Global -yhtiön kanssa.

Applen iPhone-älypuhelin vaikuttaa nyt kymmenen vuoden iässä hieman nuhjuiselta suurten uudistusten antaessa odottaa itseään. Tämän vuoksi IS Digitoday valitsi iPhone 7:n osaksi viime vuoden epäonnistuneimpia laitteita. Odotukset ovat kovat, että tänä vuonna, iPhonen täyttäessä pyöreitä, Apple yllättää jälleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?