9 vinkkiä hitaan älypuhelimen nopeuttamiseksi - Mobiili - Ilta-Sanomat

Hidasteleeko puhelin? Kokeile näitä 9 vinkkiä ennen kuin heität sen pois

Uusi älypuhelin on yllättävän helppo saada hyytymään turhan kuorman alle. Näillä vinkeillä pidät luurisi pirteänä.

­

26.12.2016 9:44

Aukeavatko sovellukset hitaasti? Tahmaako luurin käyttö? Onko aika ostaa uusi puhelin? Ei välttämättä. Kokeile näitä niksejä ensin.

1. Käynnistä uudelleen – ja tee se säännöllisesti

Ensimmäinen keino tökkivän puhelimen korjaamiseksi on kaiken mikrotuen perussääntö: käynnistä laite uudelleen. Tämä tyhjentää puhelimen muistin sitä mahdollisesti kuormittavista ohjelmista ja prosesseista. Puhelin kannattaa käynnistää uudelleen esimerkiksi parin päivän välein.

2. Mitä tulikaan ladattua?

Poista puhelimesta tiedot, joita et tarvitse. Tyypillinen älypuhelin on erittäin helppo täyttää sovelluksilla, valokuvilla ja muulla tiedolla ilman, että sitä edes itse tulee ajatelleeksi.

Puhelimen käyttöjärjestelmä tarvitsee vapaata tallennustilaa omiin toimintoihinsa, joten ongelmia voi alkaa ilmetä, vaikka puhelimessa olisikin vielä omasta mielestäsi runsaasti vapaata tilaa.

Voit tarkistaa puhelimen muistin täyttöasteen laitteen asetusten kautta. Androidissa tämä löytyy yleensä muisti ja tallennustila -valikon kautta, mutta vaihtelee puhelinmalleittain.

3. Poista moska

Puhelimeen tallentuu sovellusten pyöriessä paljonkin turhaa dataa, eli tilapäisiä tiedostoja, jotka voi poistaa huoletta. Androidissa tämä tapahtuu menemällä Asetuksiin ja valitsemalla sieltä Tallennustila > Välimuistissa olevat tiedot. Paina sitä ja vahvista näiden tietojen poistaminen.

Windows Phonessa paina Tallennusseuranta > Puhelin > Väliaikaiset tiedostot.

Apple sanoo ohjeessaan, että iPhonen käyttämä iOS-käyttöjärjestelmä poistaa välimuistissa olevat ja tilapäiset tiedostot automaattisesti, kun se tarvitsee lisätilaa.

4. Käytä kotisi wifi-verkkoa

Yksi syy puhelimen tahmaamiseen voi olla katkonainen yhteys matkapuhelinverkkoon. Kun kotona tai kaverilla on langaton wifi-verkko, sitä kannattaa käyttää. Se todennäköisesti tarjoaa tasaisemman ja nopeamman yhteyden puhelimellesi.

Varmista kuitenkin tietokoneen tukiaseman asetuksista, että wifi-verkko on salattu. Tietoliikennettä on helppo vakoilla avonaisista wifi-verkoista. Jos käytät paljon avoimia wifi-verkkoja, kannattaa harkita vpn-tietoturvaohjelman käyttämistä.

5. Hanki muistikortti

Yksinkertainen tapa helpottaa puhelimen dataähkyä on tallettaa valokuvat, videot, musiikki ja joissakin puhelinmalleissa myös sovellusten tiedostoja puhelimeen kytkettävälle muistikortille. Useimmissa Android-puhelimissa voit määritellä kameran tuotosten tallennuspaikan puhelimen tallennustila-asetusten kautta.

Kiinnitä kuitenkin huomiota muistikortin laatuun pitääksesi huolta, ettei huonolaatuinen kortti pahimmillaan jopa hidasta puhelinta.

Läheskään kaikissa puhelimissa ei muistikorttimahdollisuutta kuitenkaan ole.

6. Päivitä käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Pidä huolta, että puhelimen käyttöjärjestelmä ja sovellukset ovat ajan tasalla. Päivityksissä on usein mukana korjauksia, jotka vakauttavat ja jouhevoittavat sovellusten toimintaa.

7. Valitse nopeus näyttävyyden sijaan

Animoitu taustakuva voi viihdyttää hetken, mutta se syö prosessorin ja akun voimavaroja. Valitse taustakuvaksi mieluummin vaikka jokin itse ottamasi hieno otos. Android Authority neuvoo pitämään kotinäytön muutenkin mahdollisimman yksinkertaisena.

8. Lataa virustutka

Joskus huonon suorituskyvyn taustalla saattaa olla puhelimeen pujahtanut haittaohjelma. Virustutkan asentamista kannattaa harkita vakavasti Android-puhelimeen.

9. Vedä hätäkatkaisimesta

Jos mikään ei tunnu auttavan, voit kokeilla puhelimen palauttamista tehdasasetuksiin. Tätä ennen kaikki vähänkään arvokas tieto tulee varmuuskopioida turvaan. Muistikortti kannattaa irrottaa puhelimesta varmuuden vuoksi toimenpiteen ajaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?