Tablettien ja matkapuhelinten latureita voi käyttää ristiin ilman suurempia ongelmia - Mobiili - Ilta-Sanomat

Näin käy, kun käytät tabletin laturia kännykässä ja päinvastoin

Kodeissa on älypuhelinten ja tablettien latureita usein kasapäin. Asiantuntija kertoo, voiko niitä käyttää ristiin.

IPad-tablettilatureita. Vasemmalla on aito Applen laite, oikealla kopio.­

18.12.2016 20:50

"Minulla on Samsungin Galaxy S6, mutta löydän vain tabletin laturin." "Lumia pitäisi ladata, mutta uskallanko kiinnittää sen seinässä jo valmiiksi olevaan Huawei-luurin laturiin?" Nämä kuulostavat äkkiseltään kovilta pähkinöiltä, mutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntijalla on antaa lyhyt vastaus.

– Mikäli kaikki komponentit ovat kunnollisia ja laadukkaita, tuskin siitä mitään vaaraa suoranaisesti syntyy, Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi pohtii.

Älypuhelimen ja tabletin kanssa useimmat jäävät käyttämään laitteen mukana tullutta laturia, koska se tuntuu ainoalta turvalliselta vaihtoehdolta. Niemen mukaan latureita voi käyttää suhteellisen huoletta laitteeseen kuin laitteeseen.

– Useimmiten on niin, että tableteissa on vähän järeämmät laturit. Eli jos tablettiin kytkee tavallisen kännykän laturin, se ehkä latautuu hitaammin. Tai jos laitetta käyttää samalla, se ei ehkä lataudu ollenkaan, Niemi toteaa.

Senkään ei pitäisi olla vaarallista, että kytkee tabletin laturin kännykkään. Niemen mukaan nykyaikaisissa laitteissa on estot suojaukset, jotta laite ei ota vastaan liikaa virtaa.

Pahin mitä voi seurata laturien ristikäytöstä on siis se, että laite ei lataudu tai laturi voi käydä tavallista kuumempana. Ei kuitenkaan vaarallisen kuumana, ja akkujen elinikä siitä tuskin kärsii.

– Nämä nykyiset mikro-usb-laturit ovat aikalailla yhteensopivaa kamaa. Se on hyvin standardoitu, millaista virtaa niistä tulee.

Niemi kuitenkin kehottaa lukemaan tuotteen käyttöohjeen tältäkin osin.

"Kuluta välillä tyhjäksi"

Useissa kodeissa kännykkä toimii uutena "kiinteänä puhelimena", eli sitä pidetään enemmän tai vähemmän koko ajan kiinni seinässä. Onko se hyvä idea?

– Akun keston kannalta voi olla hyvä silloin tällöin kuluttaa se tyhjäksi, mutta ei seinässä pitämisestä sinänsä haittaa ole. Laitteissa on automatiikkaa, joka pysäyttää lataamisen, kun akku on täynnä, Niemi sanoo.

Yleinen käytäntö on latauksen jälkeen irrottaa laite laturista, mutta jättää laturi silti yhä seinään. Siitäkään ei koidu muuta vahinkoa kuin että sähköä kuluu aavistuksen enemmän. Tosin jos pistorasia on lattianrajassa, saattaa siihen kytkettyä laturia vahingossa potkaista.

– Siinähän se riski on, että laturi jotenkin vaurioituu. Tai sitten toisessa päässä oleva liitin, jos se jää jonkin alle. Tuskin siitäkään suoraan mitään vaaraa aiheutuu, mutta se on kuitenkin mahdollista.

Puhelimissa yleistyy niin kutsuttu pikalataus. Viime vuonna kävi ilmi, että jotkut uudentyyppiset usb-sovittimet ja -kaapelit saattoivat olla jopa vaarallisia puhelimelle.

Tukesin ylitarkastaja myöntää alkukankeudet, mutta ei näe pikalatauksessa sinänsä ongelmia.

– Tietysti siinä enemmän virtaa liikkuu, mutta emme ole pystyneet yksilöimään siihen mitään vikatilannetta, Niemi rauhoittelee.

Varo epävirallisia latureita

Tässä artikkelissa käsitellään vain virallisia latureita eli sellaisia, jotka tulivat laitteen pakkauksesta tai on myöhemmin ostettu esimerkiksi teleoperaattorin liikkeestä.

Epävirallisten tarvikelaturien turvallisuudesta ei ole takeita ja ne ovat paljastuneet useiden laiteräjähdysten aiheuttajaksi. Tällaiset laturit voivat muutenkin vahingoittaa laitetta, vaikka niissä ei olisi huomattavissa mitään ulkoisesti erikoista.

Viime viikolla uutisoidun Chartered Trading Standardsin ja testausyritys UL:n selvityksen mukaan 99 prosenttia iPhoneille tehdyistä kopiolaitteista oli enemmän tai vähemmän vaarallisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?