Onko puhelimesi täynnä valokuvia? Tässä 7 tehovinkkiä Google Kuviin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Onko puhelimesi täynnä valokuvia? Tässä 7 tehovinkkiä Google Kuviin

Ovatko kuvat hukassa? Ärsyttääkö otosten hidas valitseminen yksitellen? Näillä nikseillä teet Google Kuvat -sovelluksen käytöstä vähemmän kivuliasta. Varo kuitenkin tekemästä yhtä mokaa.

Puolipallon muotoinen liukusäädin Kuvat-sovelluksessa mahdollistaa kuvien nopean kelaamisen.­

17.12.2016 9:48

Googlen suosittu valokuvaohjelma Google Kuvat sisältää useita vähemmän tunnettuja ominaisuuksia, joilla käyttöä voi helpottaa. Computerworld listasi vinkkejä, joista IS Digitoday poimi parhaat ja antaa lopuksi yhden lisää.

1. Liiku nopeasti kuvanakymässä

Suurten kuvakokoelmien selaaminen puhelimen ruudulla voi olla hidasta puuhaa, vaikka sormea kuinka veivaisi. Kuukaudet saa kuitenkin kulumaan hujauksessa käyttämällä ruudun oikeassa reunassa näkyvää puoliympyrää, jossa on nuolet ylös ja alas. Tätä puoliympyrää liikuttamalla pystyt liikkumaan kokoelmassa huomattavasti nopeammin.

2. Valitse useita kuvia yhdellä pyyhkäisyllä

Useiden kuvien valitseminen puhelimessa on mahdollista tehdä yksitellen, mutta on siihen nopeampikin keino. Jokaista kuvaa ei ole pakko koskettaa erikseen. Sen sijaan voit painaa sormella ensimmäistä kuvaa. Kun se aktivoituu, pidä sormi edelleen alhaalla ja kuljeta sitä ylös tai alas kaikkien seuraavienkin kuvien valitsemiseksi kerralla.

3. Tuhositko kuvan? Ei hätää

Google Kuvat noudattaa käytäntöä, missä minkä tahansa tiedoston hävittäminen ei merkitse sen lopullista menetystä. Kuvat siirtyvät vain roskakoriin, joka löytyy sovelluksen päävalikon, eli niin sanotun hampurilaisvalikon kautta. Mutta pidä kiirettä, kuvat pysyvät roskakorissa vain 60 päivää, joiden jälkeen kori tyhjennetään.

4. Kuvia voi hakea sanoilla ja emojeilla

Hakukoneellaan tunnetuksi noussut Google on panostanut hakuun myös kuvasovelluksessaan. Sen yläreunassa on hakupalkki, johon voi yksittäisten hakusanojen lisäksi kirjoittaa hakusanojen yhdistelmiä. Hakuja voi tehdä vaikka vuodenaikaan tai kuvattuun asiaan liittyen. Vaikkapa tyyliin "lumi ja auto", jolloin löytyy kuvia esimerkiksi lumeen hautautuneesta autosta.

Kuvia voi hakea myös emoji-kuvakkeiden avulla. Esimerkiksi kissahymiö tuotti joukon valokuvia kissoista.

Tahokkaalla kuvahaulla on myös kääntöpuolensa. IS Digitodayn testin perusteella "lapset"-haku tuo esiin kattavan listan puhelimessa olleista lapsikuvista, vaikka kuvia ei ollut varustettu minkäänlaisilla kuvaustiedoilla. Google siis varustaa ihmisten henkilökohtaiset kuvat armottomalla tarkkuudella.

5. Näin pidät sijaintisi piilossa

Jos jaat valokuvia tai videoita, etkä halua, että niiden mukana lähtee tieto kuvan ottopaikasta, mene sovelluksen päävalikkoon ja paina Asetukset. Varmista sieltä, että asetus "Poista sijaintitieto vain linkillä jaetuista kuvista ja videoista" on päällä.

6. Säästä akkua, kun lataat kuvia

Valokuvakokoelmien varmuuskopiointi Googlen pilveen voi kuluttaa merkittävästi puhelimen akkua. Tämän vuoksi Kuvat kannattaa säätää varmuuskopioimaan valokuvia vain, kun puhelin on latauksessa. Löydät valinnan näin: Päävalikko > Asetukset > Varmuuskopiointi ja synkronointi > Varmuuskopioinnin ajoitus. Valitse Vain ladattaessa.

7. Pidä kuvista aina vähintään kahdet kopiot

Google Kuvat tekee otoksista automaattisesti varmuuskopiot pilveen, jollei sitä ole erikseen estetty. Varmuuskopioinnin kultainen sääntö kuuluu, että tärkeistä tiedoista tulee aina pitää vähintään kaksi kopiota.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen tallennustilan loppuessa kuvista kannattaa ottaa myös omat varmuuskopiot Googlen Kuvissa olevien lisäksi. Jos teet kopion kotona esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle, et ole myöskään Googlen palveluiden edellyttämästä nettiyhteydestä riippuvainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?