Kahdeksan vinkkiä Google Maps -karttapalvelun käyttöön - Mobiili - Ilta-Sanomat

8 niksiä Google-karttoihin: Näitä ilman et voi jatkossa elää

Google Maps -karttapalvelun käyttöä voi helpottaa tavoilla, joista useimmat eivät tiedä.

Katuosoitteen hakeminen voi olla nopeaakin: Ensin numero, sitten vasta kadunnimi.

12.11.2016 10:06

Yhdysvaltalainen uutispalvelu Cnet listaa peräti 14 vinkkiä, jotta Googlen Maps-karttapalvelusta saisi enemmän irti. IS Digitoday valikoi niistä kiinnostavimmat ja kertoo kaksi suomalaiskäyttäjille suunnattua vinkkiä. Juttu on kirjoitettu pääasiassa Mapsin mobiilikäyttöä ajatellen.

1. Kartat ilman nettiyhteyttä

Tämä Android- ja iOS-laitteiden ominaisuus päästää lataamaan haluttuja osia kartoista puhelimeen käytettäväksi, vaikka internet-yhteyttä ei olisi. Offline Maps otetaan käyttöön Maps-sovelluksen hampurilaisnapista (kolme vaakaviivaa) ylhäällä vasemmalla ja valitsemalla sitten offline-tilaiset alueet.

Halutun alueen voi rajata ruudulla, kunhan laitteessa riittää tallennustilaa. Esimerkiksi Helsingin alue vaatii yli 200 megatavua vapaata tilaa. Käytä lataamiseen wifi-yhteyttä, jos mahdollista ja jos liittymässäsi on datarajoitus.

2. Käytä vain wifi-yhteyttä

Google on mahdollistanut Android-sovelluksessaan karttojen käyttämisen vain ja ainoastaan wifi-yhteydellä. Näin voi pitää minimissä oman liittymän datankulutuksen, jos siihen on asetettu kuukausittainen katto.

Ominaisuus otetaan käyttöön hampurilaisnapin kautta ja vierittämällä esiin tulevaa listaa alas, kunnes saadaan näkyviin Asetukset. Sieltä valitaan ”vain Wi-Fi”. IPhonessa saman voi tehdä menemällä asetuksiin ja sieltä mobiiliverkkoon. Sen alta tulee etsiä Google Maps ja vaihtaa mobiilidata pois päältä.

3. Merkkaa tärkeät paikat kartalle

Oman kodin tai työpaikan sijainnin voi merkitä kartalle. Sen jälkeen Google osaa ainakin arvata, onko liikenne ruuhkainen silloin, kun haluat lähteä asioille. Merkinnät voi tehdä hampurilaisvalikon kautta kohdassa Omat paikat.

Myös minkä tahansa kohdan kartalta voi merkitä pitämällä sormea hetken kiinni näytössä. Kun sen jälkeen klikkaa kohtaan ilmestynyttä merkkiä, voi paikan tallentaa myöhempää käyttöä varten.

4. Lähetä reittiohjeet tietokoneesta puhelimeen

Reitin voi suunnitella Mapsin verkkoversiolla tietokoneella. Kun reitti on valmis, on vasemmassa valikossa nähtävissä kohta "Lähetä reittiohjeet puhelimeen". Kun sekä tietokoneella että puhelimessa on käytössä sama Google-tili, ohjeet näkyvät saman tien myös pienellä ruudulla.

5. Voit lisätä useita pysähdyspaikkoja

Kun olet tehnyt reitin valmiiksi, voit lisätä siihen pysähdyspaikkoja, eli uusia etappeja. Se tapahtuu oikealta ylhäältä kolmen pystypisteen takaa kohdasta Lisää pysähdys. Niitä voi lisätä useita ja niiden järjestystä voi myös vaihtaa lennossa, jolloin Google laskee reitin uudestaan.

6. Missä sitä tulikaan käytyä?

Maps pitää kirjaa kaikista paikoista, joissa olet käynyt laitteesi kanssa. Paikkoja voi tarkastella päivämäärän mukaan Aikajanasi-näkymästä, joka löytyy jälleen kerran hampurilaisvalikon alta. Tämä on myös avartava ja pelottava todistus siitä, miten paljon amerikkalainen internet-jätti tietää menemisistäsi.

Erikseen karttahistoriaansa voi tarkastella valitsemalla Asetukset > Mapsin historia. Siellä historiatietoja voi myös poistaa yksitellen. Jos koko historiansa haluaa poistaa, se täytyy tehdä tietokoneen kautta. Reitti siihen Mapsin verkkopalvelun kautta on Hampurilaisvalikko > Historia > kolme pystypistettä > Poista tapahtumia päivämäärän mukaan ja valitsemalla sitten tuotteeksi Maps ja aikamääreeksi koko historia.

7. Puhu kartalle ja hämmästy

Jos olet valmis hyväksymään sen, että Google pääsee myös kuuntelemaan sinua, voit helpottaa elämääsi Mapsissa kummasti. Navigointi paikkaan kuin paikkaan onnistuu sekunneissa niin tietokoneella, Androidissa kuin iPhonessa, jos olet aktivoinut Googlen puheentunnistuksen.

Voit yksinkertaisesti klikata Googlen hakukentän vieressä olevaa mikrofonin kuvaa ja sanoa "navigoi >osoite<". Google laskee heti reitin.

8. Kadunnumerot nopeasti

Katuosoitteet voi hakea myös amerikkalaisella kirjoitustavalla: syötä ensin numero ja ala naputella vasta sitten kadunnimeä. Näin oikea osoite pomppaa esiin klikattavana ehdotuksena, eikä sinun tarvitse kirjoittaa kokonaisuudessaan esimerkiksi ”Harmaidenveljestenkatu” ennen kuin pääset naputtelemana katunumeroa.

Otsikossa ollut virhe vinkkien lukumäärässä korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?