Testissä Googlen ja Huawein odotettu huippuluuri – Nexus 6P ei sovi kaikille - Mobiili - Ilta-Sanomat

Testissä Googlen ja Huawein odotettu huippuluuri – Nexus 6P ei sovi kaikille

Huawein ja Googlen yhteispuhelin Nexus 6P on kiinnostava etenkin paperilla. Se ei kuitenkaan kiedo kaikkia pauloihinsa.

9.12.2015 6:06 | Päivitetty 8.12.2015 15:29

Nexus on jännä brändi. Google julkaisee puhelimia ja tabletteja yhdessä laitevalmistajien kanssa, mutta pitää nämä tiukoissa suitsissa ja varmistaa, että vimpainten Android on mahdollisimman "puhdas" ja ajantasainen. Ja sitä se tässä tapauksessa on, sillä Nexus 6P on ensimmäisiä luureja, jotka pyörittävät Android 6:tta eli Marshmallowia.

Googlen ja Huawein yhteistyö on monelle tervetullutta, sillä kiinalaisyhtiön raudan hinta-laatusuhdetta pidetään korkeassa arvossa, mutta Android-ratkaisuja aina ei. Huawei käyttää omissa laitteissaan Emotion UI -käyttöliittymää , joka poikkeaa perus-Androidista rajusti.

Huawein modifikaatiot pureutuvat myös niin syvälle Androidiin, että kiinalaislaitteet saavat Android-päivitykset melkoisella viiveellä. Googlen ikiomat Nexukset puolestaan saavat paikkaukset ensimmäisinä, joten ne ovat hyviä valintoja myös tietoturvamielessä. Bonuksena Marshmallow salaa oletusarvoisesti puhelimen sisällön.

Möhkö mikä möhkö

Ensimmäinen vaikutelma 6P:stä on hämmentynyt, sillä laite on kolho. Luuri ei varsinaisesti houkuttele ulkonäöllään, ja kirvoittipa se muutaman "onpa ruma" -kommentin tuttavilta. Mutta makuasioitahan nämä.

Nexuksen yläpäässä on paksuhko ulkonema kameralle. Pyöreä syvennys on sormenjälkilukija.

Merkittävin ulkonäköön liittyvä juttu on koko. Nexuksen ruudun koko on muhkeat 5,7 tuumaa, mikä on monille liikaa. Harvassa lienevät niin pitkäsormiset käyttäjät, jotka saisivat ruudun joka kohtaa napsauteltua. Monessa tilanteessa onkin helpompaa siirtyä kahden käden taktiikkaan.

Fyysisistä seikoista kannattaa mainita myös usb-c-liitäntä. Se mahdollistaa nopean latauksen ja lakkauttaa maailman, jossa liitin solahtaa porttiin vasta toisella yrittämällä. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että laturi ja piuha aina mukaan, sillä kaverilla ei niitä välttämättä ole. Nexuksen kolmen ampeerin virtaa tarjoavalla laturilla ei myöskään saa latailla kaverin vanhaa puhelinta – tämä on onneksi tehty vaikeammaksi sillä, että myös laturin portti on c-mallinen.

Nexusta voi latailla vanhanmallisella laturilla, jos sen ja puhelimen väliin löytyy jostakin kaapeli, jossa on usb-c-liitin toisessa päässä

Vaniljainen vaahtokarkki

Käyttöjärjestelmä on riisutun asiallinen. Ei laitevalmistajien hilavitkuttimia, widgettejä ja omia sovelluskauppoja. Perus-Androidin käyttö on hämmästyttävän rentouttava kokemus muutamien laitevalmistajien hirvitysten jälkeen.

Marshmallow eroaa käytössä vanhoihin versioihin verrattuna kahdella merkittävällä tavalla: Suurin on mahdollisuus hallita sovellusten urkintaa vaikka yksi oikeus kerrallaan. Käytännössä tämä toimii siten, että kun sovellus haluaa ensimmäistä kertaa käyttää jotain oikeutta, se pyytää tähän käyttäjältä lupaa. Kun luvan antaa, sitä ei tarvitse tehdä enää jatkossa.

Kuvan jakaminen Facebookissa pysähtyy, kun laite ilmoittaa Android-käyttöoikeutta käytettävän ensimmäisen kerran. Myönnön jälkeen ei enää kysellä.

Toinen merkittävä muutos on se, että kun laitteen kytkee tietokoneeseen lukitusnäyttö avattuna, tiedostot eivät tule näkyville. Puhelin menee oletusarvoisesti pelkkään lataustilaan. Tiedostonäkymä on aktivoitava asetuksista tai järjestelmäilmoituksesta, joka jää helposti huomaamatta.

Työpöydältä vasemmalle pyyhkäisemälle päätyy Googlen räätälöimään ilmoitusnäkymään, jossa on niin kalenteritapahtumia kuin Google Now -korttejakin (edellyttää, että palvelun on ottanut käyttöön).

Raudaltaan järeä

Jos puhelimen tiedostot haluaa näkyviin tietokoneessa, on vierailtava valikon kautta. MTP on se helpoin valinta.

Kuten monissa huippupuhelimissa näkyisin, myös Nexus 6P:ssä on sormenjälkilukija. Se on laitteen takapuolella samaan tapaan kuin LG:n malleissa.

Lukija toimii nopeasti ja luotettavasti, mutta sen sijoitus on kaksipiippuinen juttu. Tämä on nopein tapa avata kämmenessä oleva luuri, mutta pöydällä olevaa puhelinta ei saa näppärästi hereille, sillä puhelin ei aktivoidu kaksoisnapautuksella.

Nexuksen kamera on melko hyvä, muttei millään muotoa alan parhaimmistoa. Kennon tarkkuus on 12,3 megapikseliä, mikä ei ole pöyristyttävä määrä. Kuvien värimaailma jää hieman valjuksi, mutta kohinaa ei ole, ja otokset ovat pääosin hyviä ja teräviä. Hämärässä kamera ei erityisesti loista. Useimmille tämä riittää silti oikein hyvin.

3450:n milliampeeritunnin akku antaa lippulaivaluuriksi oikein mukavan käyttöajan, mikä on plussaa. Käyttö täyttää kirkkaasti huippupuhelimen vaatimukset.

Nexus 6P tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 6.0SuoritinSnapdragon 810, 2 x neliytiminen prosessori (2,0 ja 1,55 GHz)Keskusmuisti3 GtMassamuisti32/64/128 GtNäyttö5,7 tuumaa, 2560 x 1440, 518 dpi, gorilla glass 4Pääkamera12,3 MP, kaksois-ledsalama (f/2,0)Kakkoskamera8 MP (f/2,4)Koko15,9 x 7,8 x 0,7 cmPaino178 g4g ltecat. 6NfconAkkuirrotettava 3450 mAh Li-PoIlmoitettu puheaika23 hSimnano-simMuistikorttipaikka-

Hyvä, muttei muita parempi

Googlen Nexus 6P ei ole puhelin jokaiselle. Sen iso koko ja jykevä ulkonäkö ajavat pois niin pienikouraiset kuin esteetikotkin. Toisaalta se tuo Huawein toimivaan arkkitehtuurin pelkistetyn ja konstailemattoman Androidin ja toimivan, järeän puhelimen.

32 gigatavun 6P maksaa noin 650 euroa, eli se kilpailee kokolailla samassa hintaluokassa Samsung Galaxy S 6:n kanssa.

Loppujen lopuksi valinta palautuu makuasiaan ja haluun omistaa uusin Android-versio. Nexus 6P ottaa paikkansa Android-huippupuhelimien joukossa, muttei nouse kilpailijoidensa yläpuolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?