Googlen Loon “parkkeeraa” tukasemat Indonesian yläpuolelle - Mobiili - Ilta-Sanomat

Satoja tukiasemia ilmaan: Internet 17 000 saarelle

Googlen hullu projekti internetin tuomisesta maailman valtaville, harvaan asutuille alueille 20 kilometrin korkeudessa seilaavilla heliumpalloilla, jatkaa laajenemista. Nyt Google rakentaa nopeaa 4g-lte peittoa Indonesian 17 000 saarelle.

29.10.2015 8:55 | Päivitetty 29.10.2015 8:53

Googlen Project Loon (hullu projekti) tiedotti keskiviikkona sopineensa yhteistyöstä kolmen indonesialaisen matkapuhelinoperaattorin kanssa. Hankkeessa Google ohjaa satoja heliumpalloja Indonesia saaristomaan yläpuolelle. 18–23 kilometrin korkeudessa lentävät pallot on varustettu lte-tukiasemilla, The Guardian kirjoitti.

Stratosfäärissä lentävät heliumpallot kiertävät maapalloa tuulien mukana. Googlen tehtävänä on pitää huoli siitä, että Indonesian yläpuolella seilaa aina riittävästi tukiasemia takaamaan yhteyden maassa käytettäville älypuhelimille. Heliumpalloja ohjataan nostamalla tai laskemalla niitä sopiviin suuntiin kulkeviin ilmavirtauksiin.

Emarketerin lukujen mukaan vain 29 prosentilla 225 miljoonasta indonesialaisista on internet-yhteys. Loon-yhteyksien hyödyntäminen vaatii myös paljon lisää älypuhelimia, sillä vain 23 prosenttia maan matkapuhelimista on älypuhelimia, vaikka matkapuhelintiheys on lähes sata prosenttia.

Matkapuhelinoperaattorit Telkomsel, Axiata ja Inmost vastaavat 10 megabitin sekuntinopeuteen yltävän palvelun myynnistä ja laskutuksesta.

Maan suurin matkapuhelinoperaattori Telekomunikasi ei suostunut yhteistyöhän Googlen kanssa. Se pelkää, että Loonin tulo syö sen valokuituverkon arvoa.

Asiakkaiden ei tarvitse heti rynnätä ostamaan älypuhelimia, sillä Google aikoo käyttää seuraavan vuoden lentävän verkkonsa suunnitteluun ja testaamiseen.

Uusi-Seelanti, Australia, Brasilia ja Sri Lanka ovat toimineet Loonin koekenttänä ennen Indonesiaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?