Hätäpuheluihin tärkeä muutos – 112-sovellus paikantaa vain silloin

Julkaistu: , Päivitetty:

Vanha oppi hätäpuhelujen soittamiseksi menee romukoppaan uuden 112-sovelluksen asennuksen myötä. Palkintona on kuitenkin puhelujen entistä tarkempi paikannus.


Digia kertoi 112 Suomi -mobiilisovelluksestaan, jonka voi asentaa heti ilmaiseksi Android- ja iOS-laitteisiin ja myöhemmin myös Windows-puhelimiin.

Yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa tehty sovellus mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle.

Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen. Kun nykyisen hätäpaikannuksen tarkkuus on satoja metrejä tai jopa kilometrejä, nyt päästään parhaimmillaan kymmenien metrien tarkkuuteen. Tämän uskotaan nopeuttavan avun saantia.

112-sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin, ja laitos suosittelee sovelluksen asentamista.

Sovelluksesta on hyötyä vain, jos hätäpuhelun soittaa sen kautta. Jos siis käyttäjä vaistonvaraisesti ja kaikkien vanhojen oppien mukaisesti vain ottaa puhelimen käteen ja soittaa 112:een, sovellus ei käynnisty taustalla eikä auta soittajan paikannuksessa.

Digia huomauttaa, että vaatimus sovelluksen käynnistyksestä johtuu tietoturvasta. Puhelin lähettää paikannussignaalia vain, kun käyttäjä tietoisesti antaa siihen luvan.

Toiveena on, että sovellus laitettaisiin näkyville puhelimen aloitusruudulle nopeaa käynnistystä varten.

Kommentit

    Näytä lisää