Tässä Nokia-tabletin tausta: Suunnittelu alkoi samana päivänä kun puhelimet lähtivät

Teknologiayhtiö Nokian tuotekehitysjohtaja Sebastian Nyström ampuu nopeasti alas sen käsityksen, että tänään julkistettu Android-tabletti Nokia N1 olisi Nokian oma laite ja että Nokia olisi palannut laitevalmistajaksi.

Sebastian Nyström

18.11.2014 18:24 | Päivitetty 29.1.2015 11:08

- Ei, me emme valmista emmekä myy laitetta.

Nyström tietää, mistä puhuu. Microsoft-kaupan aikaan hän työskenteli Nokian strategiajohtajana ja oli kartoittamassa suuntia, joihin yhtiö voisi matkapuhelimien myynnin jälkeen lähteä. Hän oli myös sorvaamassa suunnitelmia brändilisensoinnista, eli Nokia-nimen vuokraamisesta muiden valmistajien käyttöön.

Nokia N1 on yhdessä taiwanilais-kiinalaisen Foxconnin kanssa toteutettu hanke. Tarkkaan ottaen Nokia on lisensoinut brändinsä aasialaisvalmistajalle.

- Vaikka kuluttajalle sillä on hyvin vähän merkitystä. Tässä on meidän brändilupauksemme, Nyström jatkaa Digitodayn haastattelussa.

Brändilupaus tarkoittaa sitä, että Nokia lupaa omalla nimellään laitteen täyttävän Nokian laatustandardit. Valmistus- ja myyntiriski jää kuitenkin valmistajakumppanin kannettavaksi.

Tuottojen jaosta Nyström ei halua puhua.

Sisukset Aasiasta, kuori Suomesta

Vaikka kyse on nimilisensoinnista, on N1:ssä Nokiaakin. Suomalaisyhtiö on suunnitellut laitteen Z Launcher -käyttöliittymän, joka tarjoaa sovelluksia tarvepohjaisesti eri tavoin eri vuorokaudenaikoina. Lisäksi sovelluksiin pääsee käsiksi pyyhkäisemällä ruudulle sovellusten alkukirjaimen.

Idea tuntuu itsestään selvältä, mutta eipä sitä ollut kukaan tätä ennen tehnyt. Tai no, teki jo kesällä, sillä Nokia antoi silloin ohjelman kokeiluversion ilmaiseksi testikäyttöön.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi viime viikolla, että Nokia ei suunnittele paluuta puhelinvalmistajaksi. Nyström loiventaa kuitenkin hieman johtajan lausuntoa.

- Mitään ei ole ehdottomasti poissuljettu. Ei se olisi järkevääkään tämän maailman muuttumisnopeudessa.

Nyströmin lausunnosta saa kuitenkin sen käsityksen, että hengitystään ei kannata pidättää puhelimia odotellessa.

Ensimmäinen päivä ilman puhelimia -tabletin kehitys alkoi heti

Pyydettäessä Nyström kertoo, kuinka tabletti sai alkunsa. Lähtölaukaus tapahtui tänä keväänä. Tarkemmin sanottuna sinä päivänä, kun Microsoft-kauppa saatiin päätökseen ja puhelinyksikkö siirtyi amerikkalaisomistukseen.

- Sinä päivänä, kun puhelimet eivät enää olleet osa Nokiaa eli 28. huhtikuuta, olin Taiwanissa. Silloin pantiin yhteistyö käyntiin, Nyström sanoo.

Nyström kertoo, että Nokialle jääneessä teknologiayksikössä oli design-tiimi, joka alkoi kehittää laitetta. Hän ei halua kertoa tiimin kokoa, mutta sanoo sen olleen "hyvin, hyvin pieni".

Tiimi koostui Z Launcher -sovelluksen suunnittelijoista sekä laitteen ulkoasusta vastanneista suunnittelijoista. Tabletin sisuskalut tulivat Foxconnilta. Foxconn muun muassa päätti hieman harvinaisemman Intel-prosessorin käytöstä, mutta Nokia hyväksyi ehdotuksen.

Valmista tuli nopeasti. Huhtikuun lopusta marraskuun puoliväliin on hyvin lyhyt kehitysaika.

- Olemme ylpeitä siitä, että olemme saamassa tuotetta näin nopeasti markkinoille, Nyström sanoo.

Uusi laite-Nokia on pieni

Nyström sanoo, että Nokia-nimeä ei tulla näkemään kaikkialla. Yhtiö mietti hyvin tarkkaan, mihin se antaa nimensä käytettäväksi. Yhtiö on jo kieltäytynyt joistakin yhteistyötarjouksista.

Nyström muistuttaa, että nyt nähty kuluttajatuote-Nokian uusi alku tapahtuu pienin askelin. Nokia ei ole enää se matkapuhelinjätti, johon ihmiset ehtivät tottua. Vaikka Nokia on verkkolaitevalmistajana iso, kuluttajatuotteita tehdään pienessä porukassa ja kokeiluluontoisesti.

- Toimimme nyt hyvin erilaisella tavalla kuin ennen. Halusimme luoda dynaamisen toimintamallin.

Tämä tarkoittaa sitä, että Nokia saattaa heitellä jatkossakin Z Launcherin kaltaisia prototyyppejä kokeiltavaksi. Ja kokeilla erilaisia laitteita ja markkinoita yrittämättä kuitenkaan tuppautua niille väkisin.

- Olemme tästä ylpeitä. Paljon olemme muuttuneet. Tämä on ihan eri firma, Nyström heittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?