China Mobile, Unicom ja Telecom perustivat yhteisen mastofirman - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kiusa Nokialle? Kiinan telejätit kiipeävät yhteiseen mastoon

Kiinan kolme suurta valtion omistamaa matkapuhelinoperaattoria perustivat yhteisen mastoyhtiön. Sen on määrä rakentaa ja ylläpitää mastoverkostoa ja hankkia tukiasemien tarvitsemat sähkö-, ilmastointi- ja huoltopalvelut.

14.7.2014 9:25 | Päivitetty 14.7.2014 9:25

China Communications Facilities Services -nimisen yrityksen omistuksesta China Mobilella on 40 prosenttia, China Unicomilla 30,1 prosenttia ja China Telecomilla 29,9 prosenttia. Yhteisyrityksen aloituspääoma on 10 miljardia juania eli 1,18 miljardia euroa.

Operaattorit kertoivat erillisissä pörssitiedotteissaan neuvottelevansa parhaillaan siitä, mitä toimintoja kukin siirtää yhteisyritykseen. Kolmikko puhui aikeestaan yhteisyrityksen perustamiseksi huhtikuussa. Tarkoituksena on vähentää samoja toimintoja hoitavien telemastojen moninkertaista rakentamista.

Total Telecomin mukaan kaikki kolme ovat sijoittamassa huomattavasti resursseja 4G-lte-verkkojen rakentamiseen, mikä vaatii usein uusia tukiasemamastoja.

Varsinainen mastojen rakentaminen ei kutistane Nokia Networksin, Ericssonin ja Huawein kaltaisten verkkolaitetoimittajien bisnestä, mutta tukiasemien yhteinen ylläpito ja huolto voi sitä kutistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?