Mobiili

Tuomioistuin: Puhelun paikka on yksityisyysasia

Julkaistu: , Päivitetty:

Amerikkalainen vetoomusoikeus on ensimmäistä kertaa päättänyt, että puhelun paikkatieto kuuluu perustuslain neljännen muutoksen takaaman yksityisyyden suojan piiriin. Päätöksen mukaan operaattorit saavat luovuttaa tiedon vain oikeuden antamalla määräyksellä.
Liitovaltion 11. piirin vetoomusoikeuden kolmen tuomarin paneelin päätös puhelun paikkatiedon yksityisyydestä on täysin päinvastainen kuin toisen vetoomusoikeuden heinäkuussa 2013 tekemä päätös. Sen mukaan viranomaisilla oli oikeus ilman tuomioistuimen varsinaista päätöstä saada operaattoreilta puhelujen tukiasemien paikkatietoja.

Keskenään ristiriitaiset päätökset voivat merkitä asian siirtymistä korkeimman oikeuden käsittelyyn, Washington Post kirjoitti.

Useisiin ryöstöihin liittyvässä jutussa syyttäjien näkökanta oli, että tukiaseman paikkatieto on epätarkempi kuin puhelinten gps-pohjainen paikkatieto ja siten loukkaa yksityisyyden suojaa vähemmän eikä sen takia vaadi oikeuden määräystä tiedon luovuttamiseen.

Jutussa käsiteltiin useista ryöstöistä tuomitun miehen valitusta, jonka mukaan hänen ja hänen rikoskumppaniensa sijaintitieto oli hankittu laittomasti. Vaikka vetoomusoikeus oli miehen kanssa samaa mieltä asiasta, se ei kuitenkaan kumonnut hänen saamaansa tuomiota. Tuomaripaneelin mukaan poliisit olivat toimineet hyvässä uskossa sijaintitietoa hankkiessaan.

Kommentit

    Näytä lisää