Mikä Androidin tappaisi? – Tässä tulevaisuuden käyttöjärjestelmät - Mobiili - Ilta-Sanomat

Mikä Androidin tappaisi? – Tässä tulevaisuuden käyttöjärjestelmät

Googlen Android-käyttöjärjestelmä hallitsee jo liki 80 prosenttia älypuhlimista. Asiantuntijoiden mukaan sen vallan murtaminen tulee kalliiksi, mutta kilpailijat virittelevät jo aseitaan.

3.8.2013 6:02 | Päivitetty 2.8.2013 18:04

Älypuhelinten käyttöjärjestelmämarkkinat ovat tällä hetkellä selvä peli. Teknologiayhtiö Googlen Android-järjestelmän markkinaosuus oli kuluvan vuoden huhti–kesäkuussa jo 79,5 prosenttia, markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin perjantaina julkaisemista luvuista selvisi.

Kyseessä on Androidin suurin markkinaosuus koskaan. Applen iOS:n osuus jäi 13,9 prosenttiin ja Microsoftin Windows Phonen 3,9 prosenttiin. Kärkikolmikon ulkopuolisille käyttöjärjestelmille liikeni vain kolmen prosentin siivu.

– Googlen markkina-asema on tässä vaiheessa jo liian merkittävä. Se on jo niin määräävässä asemassa koko teollisuudenalalla, että se ei välttämättä ole hyväksi alan kehitykselle ja kilpailulle, Aalto-yliopiston tutkija Timo Seppälä sanoo Digitodaylle.

Pitkään Nokialla työskennellyt ja nykyään Koru Lab -sovelluskehityspajan toimitusjohtajana toimiva Christian Lindholm sanoo, että Googlen dominanssilla on jo negatiivisia vaikutuksia.

– Alalla ei tapahdu ollenkaan radikaalia innovointia. Android-leirissä on tällä hetkellä asemasota, kaupaksi menee eikä tarvitse tehdä mitään merkittävää, Lindholm sanoo.

Android kuinSymbian

Vaikka Androidin ylivalta näyttääkin musertavalta, tulee se jossain vaiheessa hyvin luultavasti tippumaan jalustaltaan.

TIlanne on tuttu lähimenneisyydestä: vain muutama vuosi sitten Nokialla ja sen käyttämällä Symbianilla oli lähes vastaavanlainen leijonanosa markkinoista ennen kuin ryske kävi. Timo Seppälä uskoo Androidinkin osuuden leikkaantuvan.

– Aina kun joku on saavuttanut merkittävän markkina-aseman, sen osuus on jossain vaiheessa kääntynyt laskuun. Monet toimijat miettivät varmasti koko ajan vaihtoehtoisia ratkaisuja Androidille, Seppälä sanoo.

Christian Lindholm puolestaan uskoo, että Android pitää kärkipaikan selvästi itsellään ainakin toistaiseksi.

– Tällä hetkellä se tulee varmaan pitämään osuutensa. Uhkaajat eivät ole oikein saaneet oteta. Yllättävintä on, että Applen markkinaosuus on niin pieni, vaikka suuri osa sovellusbisneksestä kehitetään sen alustalle, Lindholm sanoo.

Haastajia kyllä riittää, siitä homma ei kiikasta. Windows Phonen ja iOS:n lisäksi Blackberry yrittää omalla järjestelmällään. Uusia tulokkaita ovat muun muassa Mozillan kehittämä Firefox OS, Nokian hylkäämän Meegon pohjalle rakennettu Jollan Sailfish, pöytäkone-Ubuntuun perustuva Ubuntu Touch sekä Samsungin ja Intelin jättiprojekti Tizen.

Viimeksi mainittu lienee varteenotettavin, sillä siihen on ladattu muita enemmän paukkuja.

– Jos katsotaan esimerkiksi Ubuntua tai Sailfishia, niin pääomainvestoinnit niihin ovat olleet pieniä verrattuna muun muassa Tizeniin, Seppälä sanoo.

Samsung ja Intelmurtavat Googlen hegemonian?

Google ei ole noussut hallitsevaan asemaansa yksin, vaan sillä on siruvalmistaja Qualcommissa läheinen liittolainen. Timo Seppälän mukaan kaksikon valta pitäisi saada murrettua.

– Androidin ja Qualcommin markkina-asema muistuttaa Microsoftin ja Intelin asemaa tietokoneissa 1990-luvulla, ja se pitäisi pystyä samalla tavalla purkamaan, Seppälä sanoo.

Murtamista yhdessä yrittävät Samsung ja Intel ovat kehittäneet Tizeniään jo jonkin aikaa, mutta mitään konkreettista ei ole vielä kuultu.

– Tizenin tulevaisuudesta on vaikea sanoa tällä hetkellä. Sen markkinoilletulon kanssa on eletty hyvinkin hiljaiseloa tähän mennessä, Seppälä sanoo.

Christian Lindholm muistuttaa, että ekosysteemisotaan ryhtyminen ei ole ilmaista. Samsungin kassa tosin pursuaa rahaa, joten paukkuja riittää. Muutos ei kuitenkaan tapahdu yön yli.

– Tämä vaatii valtavasti rahaa, sen Microsoftkin kokee nyt joka päivä. Menee vielä aikaa, ennen kuin haastajat nostavat päätään, Lindholm sanoo.

NouseekoKiina?

Jos käyttöjärjestelmämarkkinoita katsotaan maantieteellisesti, on Yhdysvaltojen maailmanvalta selviö. Alan kolme suurinta eli Google, Apple ja Microsoft ovat kaikki amerikkalaisyrityksiä.

Yhdysvaltain vastapooli saattaa löytyä käyttöjärjestelmissä samasta osoitteesta kuin maailmanpolitiikassakin.

– Kiinalaiset ovat varmaankin kohtalaisen närkästyneitä siitä, että jenkeillä on kontrolli koko mobiilibisneksestä. He eivät varmaankaan halua hyväksyä sitä, Lindholm sanoo.

Kiinalaisyhtiöt ovat jo vahvoilla laitevalmistuksessa, ja Lindholm uskoo osaamisen siirtyvän pian myös ohjelmistoihin.

– Kiinalaisten ratkaisu lähtee raudasta, ja sen päälle he haluavat tehdä myös softainnovaatioita. Esimerkiksi Jolla pyörii jo osittain kiinalaisella rahalla. Nämä ovat esiaskelia siihen, että kiinalaiset kehittävät omaa tai osittain omaa softaa, Lindholm sanoo.

Hän muistuttaa, että yhtiöt voivat olla ulkomaisiakin, joihin kiinalaiset lähtevät vain omistajiksi. Heille se saattaa riittää.

– Loppujen lopuksi maksaja päättää, Lindholm sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?