Suomalaiset nauttivat lähes EU:n halvimmasta mobiilidatasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalaiset käyttävät älypuhelinpalvelujaan huomattavan halvalla verrattuna saksalaisiin. Saksassa maksetaan mobiilidatasta jopa 15 kertaa enemmän kuin Suomessa.
Suomi kuuluu kadehdittavaan edistyneiden maiden ryhmään tutkimusyritys Rewheelin uudessa raportissa, joka selvittää 27 EU-maan kansalaisten mobiilidatatariffeja.

Raportin mukaan gigatavu maksaa Saksassa keskimäärin yli 24 euroa. Britanniassa gigatavun kustannus on seitsemän euroa, mutta Suomessa vain 1,6 euroa. Gigatavun hinta on laskettu paketista, johon sisältyy vastaava määrä perinteisiä puheminuutteja ja tekstiviestejä.

Gigatavun hinta laskee kun verrataan pelkkää dataa sisältävän paketin hinnoittelua, mutta Saksa pysyy kalliina tässäkin vertailussa. Siellä gigatavu dataa maksaa kuusi euroa, Britanniassa 4,5 euroa, mutta Suomessa se voi laskea jopa 0,7 euroon.

Rewheelin partneri Antonios Drossos sanoo, että selvityksen voittajia ovat pohjoismaiden, Britannian ja Itävallan digitaloudet. Ne menestyvät koska vahva paikallinen regulaattori raivaa markkinoilta kilpailua rajoittavan toiminnan ja se vauhdittaa hintakilpailua, penetraatiota ja kasvua.

Saksan suuret mobiilimarkkinat toimivat heikosti, koska niitä hallitsee neljä kansainvälisen operaattorin ryhmä. Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica O2 ja KPN E-Plus ovat kaikki suuria kiinteän laajakaistan toimittajia monissa Euroopan maissa. Raportti toteaa:

- On selvää, että Suomen kaltaiset hinnat ja datamäärät mobiilisopimuksissa rapauttaisivat niiden asemaa markkinoilla ja laskisivat niiden kiinteiden laajakaistaverkkojen arvoa.

Rewheelin lehdistötiedote löytyy täältä. Koko 75-sivuisen raportin voi ladata täältä.

Kommentit

    Näytä lisää