Testi: Samsung Galaxy S4 -puhelimessa on kaikkea vähän liikaakin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Testi: Samsung Galaxy S4 -puhelimessa on kaikkea vähän liikaakin

Samsungin uusi lippulaivamalli Galaxy S4 on teknisesti ehkä kehittynein älypuhelin, mutta laitteessa on jo turhiakin ominaisuuksia.

23.5.2013 6:02 | Päivitetty 23.5.2013 9:18

Samsungin uutta lippulaivamallia Galaxy S4 -puhelinta on myyty maailmalla ennätykselliseen tahtiin. Lehtien mukaan uutta Galaxy-puhelinta myytiin ensimmäisen parin viikon aikana kuusi miljoonaa kappaletta. Se on enemmän kuin Nokia myi Lumia-puhelimiaan tammi-maaliskuussa.

Samsung Galaxy S4 muistuttaa ulkoa paljon aiempaa Galaxy S3:a, mutta kuorien sisällä on viritetty sitä ja tätä entistä paremmaksi.

Samsungin huippumalli ei varsinaisesti loista laadukkuutta. Muovikuoret näyttävät ja tuntuvat halvoilta, vaikka mikään ei natise ja muutenkin laite on keveydestään ja ohuudestaan huolimatta napakan oloinen.

Näyttö sen sijaan on huippuluokkaa. Laitteessa on viisituumainen full hd -näyttö, eikä videoiden katselu tunnu miltään postilaatikosta tirkistelyltä. Suorassa ja kirkkaassa auringonvalossa näytöstä on joskus kuitenkin vaikea saada selvää.

Joskus viisituumainen näyttö tuntuu vähän liiankin isolta. Sormia joutuu venyttelemään ruudun yläreunaan melko tavallisessa käytössä, ja puhelin pilkistää normikokoisesta rintataskusta.

Ohjailua kädellä ja päällä

Yleisesti kosketusohjaus toimii erittäin hyvin. Nettiselaimella joutuu yleensä suurentamaan nettisivuja, jotta valinta osuu pienimpiin linkkiteksteihin.

Kirjoittaminen nopeutuu huomattavasti, kun valitsee asetuksista kohdan "jatkuva syöttö". Tämän jälkeen laitteen näppäimistöllä voi kirjoittaa liu'uttamalla sormeaan haluttuja kirjaimia kohti. Yleensä laite arvaa sanan oikein.

Näytön voi myös halutessaan jakaa kahteen osaan ja vaikka katsoa videota ja selata nettiä samaan aikaan. Näytön jakaminen toimii kuitenkin vain muutamilla sovelluksilla.

Myös eleohjaus toimii vain muutamassa sovelluksessa. Esimerkiksi nettiselaimessa voi siirtyä eri ikkunoiden välillä kättä heilauttamalla, ja sivun selaus pystysuunnassa onnistuu sekin käden liikeillä. Ongelma on, että puhelin seuraa liikkeitä liiankin herkästi, joten kädet kannattaa pitää kameran näkökentän ulkopuolella.

Samsung Galaxy S4 seuraa myös silmien liikkeitä, eli nettisivu lähtee ärsyttävästi rullaamaan, jos päätä vahingossakin liikuttaa. Onneksi tämänkin ominaisuuden saa pois päältä.

Sovelluksia jo liikaakin

Galaxy S4:ää on maailmalla arvosteltu siitä, että puolet 16 gigatavun muistista on jo varattu Samsungin omille sovelluksille. Puhelimesta löytyy kaikenlaista avustavaa ohjelmaa, jotka todennäköisesti ovat turhia.

Puhelimesta löytyy valmiiksi monenlaisia sovelluksia, kuten Samsung Hub, Liikuntakaveri, S Travel, Ruoan seuranta, jotka saattavat ehkä olla hyödyllisiä joillekin käyttäjille. Ne voisi tosin aivan yhtä hyvin ladata laitteelle vain tarpeen mukaan.

Widgetit vievät tilaa näytöltä. Vaikka laitteessa on erittäin tarkka näyttö, jolta erottuu melko pienikin teksti, niin jostain syystä widget-sovellusten ruudut on tehty niin suuriksi, ettei näytölle kerrallaan paljoa muuta mahdu.

Esimerkiksi pelkkää kellonaikaa ja säätä esittävä Samsungin sovellus vie lähes puolet koko näytöstä.

Widgetien ulkoasua ei ilmeisesti ole kukaan erityisesti koordinoinut. Jokaisen widget-sovelluksen ulkoasu on eri perhettä erilaisine fontteineen, taustaväreineen ja -kuvineen, joten näyttö alkaa vähitellen muistuttaa tilkkutäkkiä.

Makuja on monenlaisia, mutta ainakaan hillittyä bisnespuhelinta Samsung Galaxy S4:stä on melko vaikea tehdä.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S4 on huippupuhelin, joka on teknisesti monessa mielessä kilpailijoita edellä.

Ominaisuuksia siinä on todennäköisesti vähän liikaakin, ja niistä joutuu maksamaan vähintään 600 euroa. Jos Samsung Galaxy -puhelin kiinnostaa, niin kannattaa muistaa, että ihan kelvollisen Galaxy S3 -puhelimen hinta lähti laskuun, kun Galaxy S4 tuli markkinoille.

Samsungin uusi lippulaiva lukuina Samsung Galaxy S4 tekniset ominaisuudet

PuhelinSamsung Galaxy S4Suositushinta699 euroaKäyttöjärjestelmäAndroid 4.2.2 (Jellybean)Mitat136,6 x 69,8 x 7,9 mmPaino130 gNäyttö5 tuuman HD Super AmoledNäytön resoluutio1920x1080KameraTakana 13 megapikseliä, edessä 2 megapikseliäMuistin (pienin) koko16 GB tallennustilaa, microSD-korttipaikka (tuki 64 GB)Suoritin1,9 GHz neliydinsuoritinAkku2600 mAh Lähde: Samsung

Katso Samsung Galaxy S4:n videoarvostelu Ilta-Sanomien Digi -sivuilta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?