Obaman hallitus: Maksetun puhelimen saa kytkeä irti operaattorin verkosta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Valkoinen talo tukee maksetun puhelimen lukituksen purkua

Valkoinen talo kannattaa kuluttajia operaattorikytkyn purkamisessa. Sen mukaan kuluttajilla pitää olla oikeus purkaa operaattorilukitus puhelimista sen jälkeen sopimuskausi on päättynyt.

Amerikkalaisoperaattorit perustelevat käyttäjien puhelimen lukituksen ylläpitoa tietokoneohjelman tekijänoikeudella.

5.3.2013 7:00 | Päivitetty 5.3.2013 9:24

Valtaosa amerikkalaisista ostaa matkapuhelimensa kytkykaupalla. He maksavat puhelimen hinnan yleensä kahden tai kolmen vuoden sopimuksen aikana kuukausilaskuissa. Puhelimen saa käteensä halvemmalla, mutta rahoituksen hoitava operaattori lukitsee puhelimen niin, että se toimii vain sen verkossa.

Puhelimen lukitus tiettyyn verkkoon jää kuitenkin voimaan myös sopimuskauden päättyessä. Operaattorit suhtautuvat vaihtelevasti kytkyn purkamiseen, mutta kukaan ei pura sitä automaattisesti. Puhelinten omistajat purkivat itse lukituksia. Se on kuitenkin nykyisen lain mukaan kiellettyä.

Kuluttajaliike keräsi 114 000 nimeä presidentti Barack Obaman hallitukselle jätettyyn vetoomukseen, jossa haetaan tukea puhelimen lukituksen purkamiselle.

Valkoinen talo ilmaisi maanantaina tukensa kuluttajille:

Jos puhelin on maksettu eikä siihen liity enää palvelusopimusta tai muuta rasitetta, käyttäjän pitäisi voida käyttää puhelinta toisen operaattorin verkossa, kirjoitti  R. David Edelman WhiteHouse.gov -verkkosivulla. Hän on Valkoisen talon neuvonantaja internetiä, innovaatiota ja yksityisyyttä koskevissa asioissa.

Edelmanin mukaan sama logiikka pitäisi ulottaa myös taulutietokoneisiin.

Operaattorit perustelevat lukituskiellon purkamista sanoen, että se loukkaa heidän tekijänoikeuttaan tietokoneohjelmiin, joilla operaattorikytkyjä hallitaan.

Kongressin kirjaston myöntämä väliaikainen vapautus operaattorien tekijänoikeusvaatimuksista päättyi 26. tammikuuta. Tämän jälkeen lukon purkamisesta tuli laitonta, ja Valkoiselle talolle osoitettu vetoomus käynnistettiin. Jos Valkoisen talon verkkopalvelussa avattuun vetoomukseen tulee yli 100 000 nimeä, hallitus on velvollinen ottamaan kantaa asiaan.

Liittovaltion viestintäkomission FCC:n puheenjohtaja Julius Genachowski ilmaisi huolensa jatkuvan operaattorilukituksen vaikutuksesta kilpailuun. USA Todayn mukaan Hän sanoi myös, ettei maksetun puhelimen purkukielto ole terveen järjen mukainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?