EU:n Kroes lupaa telealan yhteismarkkinasääntöjä tänä vuonna - Mobiili - Ilta-Sanomat

EU-komissio ajaa verkkoja viemäreihin

Euroopan Unionin digikomissaari haluaa ajaa teleoperaattoreiden verkkoja viemäreihin ja rautatiekäytäviin.

Neelie Kroes ajan telealan yhteismarkkinoita kuin käärmettä pyssyyn. Suuret kansalliset operaattorit hannaavat vastaan ­

14.1.2013 7:00 | Päivitetty 14.1.2013 9:13

EU:n digikehityksestä vastaava komissaari Neelie Kroes sanoo alkaneen vuoden olevan tärkeä Euroopan telekehityksessä. Hänellä on suuria suunnitelmia todellisten yhteismarkkinoiden avaamiseksi ja telealan kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Niihin kuuluu olemassa olevien radiotaajuuksien, mastojen ja verkkojen avaaminen kilpailijoille yhteisten sääntöjen perusteella.

Kroes haluaa myös luoda yhteiset säännöt, joilla verkkojen rakentamisen kustannuksia ajetaan alas. Niihin kuuluu viemäreiden ja rautatiekäytävien avaaminen verkkorakentamiselle kohtuullisin kustannuksin.

EU on ajanut pontevasti alas kansalliset rajat ylittävän viestinnän hintoja viime vuosina. Kroes painotti Financial Timesille, että Bryssel aikoo päättäväisesti luoda säännöt, jotka harmonisoivat EU:n televiestintämarkkinat. Säännöillä on määrä luoda Euroopan laajuista kilpailua ja rohkaista alan investointeja.

Kroes ei ole yksin asialla. Muutama päivä sitten tuli tietoon, että Euroopan suurimpien teleoperaattorien johtajat ovat tavanneen kilpailukomissaari Joaquín Almunian. Tapaamisessa keskusteltiin siitä, miten yhteismarkkinat saataisiin toimimaan.

Telealan etuja ajava ryhmä Etno sanoi, että operaattorit tuovat oman esityksensä yhteismarkkinoista Kroesille.

EU-komissio on hyväksyi viime vuonna radiotaajuuksien yhteiskäytön vauhdittaakseen 4G-verkkojen rakentamista.

Kroes on jo aikaisemmin esittänyt suunnitelman yhtenäisestä digitaalisesta markkina-alueesta EU-maissa. Hänen mukaansa rajat ylittävillä verkkopalveluilla ja digisisällöillä on liian monta estettä ylitettävänään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?