Intel pelkää Armin laajentavan tonttiaan - Mobiili - Ilta-Sanomat

Intel yrittää repii siivua syksyn kännykkäsadosta

Maailman suurin suoritinvalmistaja Intel yrittää epätoivoisesti tunkeutua mobiilimarkkinoille. Ennätysmäisen kiihkeän älypuhelinsyksyn aikana se kuitenkin saa korkeintaan tungettua varpaansa markkinoiden oven väliin ZTE:n ja Motorolan puhelimissa.

ZTE Grand X IN on ZTE:n ensimmäinen puhelin, joka käyttää Intelin suoritinta. Lisää on luvassa.­

31.8.2012 10:06 | Päivitetty 6.9.2012 5:20

Maailman neljänneksi suurimmaksi kännykkävalmistajaksi keväällä noussut kiinalainen ZTE julkisti Berliinin messuilla Intelin Atom-perheen Medfield-suorittimeen perustuvan puhelimen. IFA-messut alkoivat Berliinissä tällä viikolla.

ZTE Grand X IN -puhelin tulee myyntiin Euroopassa jo syyskuussa. Puhelimen käyttöjärjestelmä on Android 4.0. Laite tukee hspa-verkkoja. Puhelimessa on 4,3 tuuman näyttö ja kahdeksan megapikselin kamera.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ZTE tuo markkinoille useita Intelin suoritinta käyttäviä puhelimia seuraavan puolentoista vuoden aikana.

Reuters lainaa CCS Insightin analyytikkoa Geoff Blaber, jonka  mukaan Intelin on raivattava tiensä huomattavasti kasvaville mobiilimarkkinoille.

–  Epäonnistuminen lisää riskiä siitä, että ARM vahvistuu edelleen ja käyttää vahvuutta Intelin pc-ydinalueen valtaamiseen.

Microsoft on jo julkistanut Windows 8 -käyttöjärjestelmästään Arm-pohjaisille laitteille tarkoitetun RT-version.

ARM tekee yhteistyötä johtavien mobiilisuorittimien valmistajien kanssa. Niihin kuuluvat Qualcomm, Texas Instruments ja Nvidia. Myös Broadcom ja taiwanilainen MediaTek kasvattavat mobiilisirutuotantoaan.

Yhdysvaltain markkinoita ajatellen Intelin yhteistyö Motorola Mobilityn kanssa voi olla ZTE-sopimusta tärkeämpi. Tästä ei tiedetä oikeastaan vielä muuta kuin, että Googlen omistama Motorola on lähettänyt Intelin logolla varustetun kutsun tiedotustilaisuuteen 18. syyskuuta. Aikaisemmin yhtiöt ovat ilmoittaneet yhteistyöaikeistaan.

AllThingD muistuttaa, että Intel on onnistunut tekemään pienehköjä suoritinsopimuksia venäläisen Megafonin, Intian Lavalin ja Ranskan Orangen kanssa. Operaattorit teettävät Intelin valmis-suunnitelman pohjalla omalla tuotemerkillään varustettuja puhelimia.

Julkaisun tietojen mukaan Motorola aikoo kuitenkin käyttää Intelin suoritinta itse suunnittelemassaan puhelimessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?