Sonera avaa maan ensimmäisen 4g-verkon Turussa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomen 4g alkaa Turusta

Turku saa kunnian olla ensimmäinen kaupunki Suomessa, jossa toimii neljännen sukupolven mobiiliverkko. Sonera päättää loppuvuonna, milloin se avaa verkon Suomessa kaupalliseen käyttöön.

2.6.2010 15:12 | Päivitetty 2.6.2010 15:12

Telekonserni Sonera hankkii kokemuksia 4g-verkosta ja palveluista Turussa. Teleoperaattori avaa kaupungissa 4g-koeverkon. Sonera on rakentanut kaupunkiin seitsemän tukiasemaa. Verkko kattaa Aurajoen rannat ja keskusta-alueen.

Koekäyttäjiä Turun verkolla on aluksi parikymmentä. Heillä on samanlaiset päätelaitteet kuin emoyhtiön 4g-asiakkailla Tukholmassa ja Oslossa. Ruotsissa ja Norjassa telekonsernin 4g-verkko tuli kaupalliseen käyttöön joulukuussa.

Turusta saadut kokemukset ratkaisevat, milloin Sonera avaa 4g-verkon kaupalliseen käyttöön Suomessa. Sonera arvioi tilannetta vuoden lopulla.

– Palveluita ja päätelaitteita ei saa Turussa vielä mistään Soneran kaupasta. Verkkoon pääsevät ainoastaan koekäyttäjät, Soneran matkaviestintäpalveluiden kaupallinen johtaja Pasi Mehtonen täsmentää.

Verkon kaupallista avaamista on jarruttanut 4g-kännyköiden puuttuminen markkinoilta. Yhteydet hoituvat Turussa tietokoneelta, johon pitää asentaa erillinen Samsungin 4g-modeemi.

Turun koeverkon avajaistilaisuudessa keskiviikkona osallistujat pääsivät näkemään 4g-verkossa välitettyä oopperalähetystä.

Mehtonen kehuu 4g-verkon nopeutta ja kuvan laatua. Verkko yltää enimmillään sadan megan nopeuteen.

– Ero on samanlainen kuin on kuidulla ja kuparikaapelilla, Mehtonen vertaa.

Turun valinta testikaupungiksi johtuu Mehtosen mukaan Turun päättäjien innokkuudesta ja mahdollisuudesta lähettää verkossa uudenlaista sisältöä.

– Turku on vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki. Aiomme kokeilla erilaisten kulttuurisisältöjen välittämistä, Mehtonen sanoo.

Osapuolet aikovat näyttää Soneran 4g-verkossa esimerkiksi orkesterin konsertteja. Verkkoa voivat käyttää muun muassa koulut ja vanhainkodit. Mehtosen mukaan 4g-verkon ansiosta kaupungin tiloihin ei tarvitse rakentaa kiinteää verkkoa. Lähetykset hoituvat nopeiden langattomien tiedonsiirtoyhteyksien avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?