Lehti: Nokia vaihtaa Symbianin Maemoon

Julkaistu: , Päivitetty:

Nokia on hylkäämässä Symbian-käyttöjärjestelmänsä ja vaihtamassa älypuhelimissaan Linux-pohjaiseen Maemoon, uutisoi Saksan Financial Times.
Nokia on hylkäämässä suurelta osin kehittämänsä Symbian-käyttöjärjestelmän ja siirtyy käyttämään älypuhelimissaan Maemoa.

– Symbian on liian kömpelö, jotta se pysyisi nykyisten järjestelmien perässä, kertoi Nokiaa lähellä oleva tietolähde Saksan Financial Times -sanomalehdelle.

– Meidän on pakko reagoida.

Symbian-käyttöjärjestelmän koodissa on FT:n mukaan noin 20 miljoonaa riviä, eli lähes yhtä paljon kuin Microsoftin pc-koneille tarkoitetussa Windows XP -käyttöjärjestelmässä. Uusia ominaisuuksia saadaan Symbianiin liitettyä vain suunnattomalla vaivalla. Tämän takia Nokialta meni melko kauan, ennen kuin yhtiö onnistui kehittämään omia kosketusnäyttöpuhelimia haastamaan Applen suosittua iPhonea.


Nokia on älypuhelimissa hävinnyt markkinaosuutta yhdysvaltalaiselle Applelle ja kandalaiselle RIM:ille. Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Nokian osuus on laskenut noin 40 prosenttiin, ja yhtiön kasvutahti on jäänyt jälkeen alan yleisestä kehityksestä jo vuoden ajan.

Lisäksi markkinoille on tullut hakukoneyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmä, jota käyttäviä puhelimia on valmistanut esimerkiksi taiwanilainen HTC.

Nokia on aiemmin käyttänyt Maemoa vain Internet Tablet -laitteissaan. Linux-pohjaisen Maemo-käyttöjärjestelmän tuoreimpiin versioissa on kuitenkin jo mukana 3G-tuki. Merkkejä Nokian panostuksista Maemoon näkyi esimerkiksi viime kesäkuussa, kun Nokia ja Intel tiedottivat strategisesta liitosta, jossa yhtiöt tekisivät muun muassa yhteisiä Linux-projekteja. MobileCrunch-verkkolehti huhusi toukokuussa Nokian kehittävän Maemo-puhelinta.

Nokia osti kaikki Symbian-yhtiön osakkeet 264 miljoonalla eurolla, ja muutti sen avoimen koodin järjestöksi, jonka kautta Symbian-käyttöjärjestelmän saa ilmaiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää