Mobiili

Eteläkorealaiset mäiskäisevät Qualcommia jättisakoilla

Julkaistu:

Etelä-Korean kilpailuviranomaiset sakottivat torstaina yhdysvaltalaista siru- ja teknologiayhtiö Qualcommia 146 miljoonan euron edestä. Viranomaiset määräsivät siruvalmistaja Qualcommin lopettamaan kilpailijoidensa tuotteita käyttävien yhtiöiden sorsimisen.
Tieto sakoista tuli sen jälkeen, kun Qualcomm oli kertonut osavuosituloksestaan. Qualcommin näkemys liikevaihdon kehittymisestä tulevaisuudessa oli pettymys markkinoille, ja yhtiön osake oli noin neljän prosentin laskussa ennen pörssin avautumista. 

Etelä-Korean kilpailukomission KFTC:n päätös oli isku Qualcommille, sillä maailman toiseksi ja kolmanneksi suurimmat matkapuhelinvalmistajat, korealaiset Samsung ja LG, kuuluvat yhtiön tärkeimpiin asiakkaisiin. 

Qualcomm sanoi olevansa erittäin pahoillaan päätöksestä ja varoitti sen voivan heikentää korealaisten matkapuhelinvalmistajien kilpailukykyä.

– Mitään laitonta ei ole tapahtunut, Qualcommin Korean johtaja Cha Young-koo kertoi toimittajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Young-koon mukaan Qualcomm aikoo valittaa päätöksestä, mikäli sakko säilyy osana lopullista muotoilua, joka on tarkoitus julkistaa lähikuukausina.

KTFC: Epäreilua
kaupankäyntiä


Yli kolme vuotta tapausta tutkinut KTFC sanoo Qualcommin väärinkäyttäneen hallitsevaa asemaansa cdma-verkkotekniikkaan liittyvissä matkapuhelinsiruissa. Noin 99,4 prosenttia Etelä-Korean cdma-sirujen markkinoista oli Qualcommin hallussa vuonna 2008.

– Lisensoidessaan cdma-mobiiliteknologiaansa, Qualcomm peri korkeampia korvauksia yhtiöiltä, jotka käyttivät Qualcommin kilpailijoiden toimittamia moderneja siruja, komissio sanoi lausunnossaan.

Qualcomm antoi myös alennuksia lisensseistä yhtiön omia siruja käyttäville yrityksille, mikä auttoi Qualcommia säilyttämään monopolia muistuttavan asemansa Etelä-Koreassa yli kymmenen vuoden ajan.

Muun muassa Texas Instrumentsin kanssa kilpaileva Qualcomm on ajautunut kiistoihin kilpailun rajoittamisesta myös Euroopan unionin komission kanssa, joka on tutkinut yhtiön toimintaa.

Qualcommin mukaan korvausten erot sekä muut kannustimet olivat osa markkinointia ja pohjautuivat sopimuksiin korealaisten asiakkaiden kanssa.

Qualcommin lausunnon mukaan syytökset rikkomuksista perustuvat "vakaviin faktuaalisiin ja laillisiin virheisiin".

260 miljardin wonin eli noin 146 miljoonan euron sakko on suurin KTFC:n koskaan yksittäiselle firmalle määräämä.

KTFC:n päätöksen ei arvioida vaikuttavan Qualcommin ja Samsungin sekä LG:n välisiin suhteisiin.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien analyytikoiden mukaan cdma 2000 -verkkotekniikoihin nojaavilla yhtiöillä ei ole juuri vaihtoehtoja Qualcommin lisäksi.

Kommentit

    Näytä lisää