Mobiili

Yhä harvemmalla upouusi kännykkä

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhä harvempi omistaa omistaa alle vuoden ikäisen matkapuhelimen. Puhelinostoksia ei kuitenkaan juuri lykätä taantuman takia. Tältä vaikuttaa ainakin Digitodayn ja It-viikon lukijakyselyn perusteella.
Digitodayn ja It-viikon heinäkuussa tekemän kännykkäkyselyn perusteella näyttää siltä, ettei taantuma ole muuttanut kännykän ostosuunnitelmia kuin osalla lukijoista.

Vaikka lukijoiden puhelinten keski-ikä nousikin aikaisemmista kyselyistä, puhelimia vaihdetaan yhä entiseen tahtiin.

Neljä viidestä vastaajasta arvioi, ettei yleinen taloudellinen tilanne ole muuttanut suunnitelmia seuraavan puhelimen hankkimiseksi. Joka kymmenes kuitenkin myönsi taloustilanteen vaikuttaneen.

– Käytän nykyistä kapulaa vapaaehtoisesti mahdollisimman pitkään, jotta työnantaja säästää kustannuksia, yksi vastaajista kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikko sitten maanantaina avautunut ja tänään sulkeutunut kysely tehtiin nyt neljättä kertaa Nokian tulosjulkistusta edeltävinä viikkoina. Nokia raportoi huhti–kesäkuun osavuosituloksestaan torstaina 16. heinäkuuta.

Lokakuussa 2008 kyselyyn vastasi 453, tämän vuoden tammikuussa 902, huhtikuussa 205 ja tällä kertaa 558 lukijaa.

Demografisten tietojen valossa kyselyyn vastanneiden keskuudessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Tälläkin kertaa yli 90 prosenttia vastaajista oli miehiä. Yli puolet vastaajista asuu Etelä-Suomen läänissä ja yliopisto- tai korkeakoulututkinto löytyy lähes joka kolmannelta.  

Harvan kännykkä
alle vuoden ikäinen


Kyselyyn vastanneista vain 16 prosentilla oli alle vuoden ikäinen matkapuhelin.

Lukijoiden kännykät vanhentuvat vauhdilla, sillä huhtikuussa kysyttäessä vastaava luku oli 32 prosenttia, tammikuussa 29 prosenttia ja lokakuussa 31 prosenttia.

Huhtikuun kyselyyn verrattuna 1–2-vuotiaiden matkapuhelinten osuus sen sijaan kasvoi 55 prosentista 62 prosenttiin.

Hienoista kasvua tapahtui myös 3- ja 4-vuotiaiden matkapuhelinten ryhmissä.

Puhelimia
uusitaan yhä


Samaan aikaan uuden puhelimen ostosuunnitelmat eivät ole lykkääntyneet, päinvastoin.

Noin 59 prosenttia vastaajista aikoo hankkia uuden kännykän vuoden sisään. Edellisellä kerralla vastaavia suunnitelmia oli vain 51 prosentilla vastaajista.

Kyselyn perusteella etenkin kiinnostus edullisimpia puhelinmalleja kohtaan on palannut.

Noin 14 prosenttia vastaajista on valmiita maksamaan alle 200 euroa seuraavasta kännykästään. Huhtikuussa vastaava luku oli yllättäen romahtanut viiteen prosenttiin tammikuun 16 prosentista.

Lähes 14 prosenttia vastaajista on kuitenkin valmis maksamaan yli 600 euroa seuraavasta matkapuhelimestaan. Edellisen kerran valmius sijoittaa näin paljon seuraavaan kännykkään oli yhtä korkealla tasolla lokakuussa 2008.

Nokian osuus
kasvoi


Nokian markkinaosuus kyselyyn vastanneiden parissa kasvoi hieman nousten alkuvuodesta tuttuun 82 prosenttiin.

Lokakuussa 2008 noin 87 prosenttia vastaajista kertoi omistavansa Nokian kännykän. Tammikuussa 2009 prosenttiluku oli kutistunut 82 prosenttiin ja huhtikuussa se oli 80 prosenttia.

Seuraavaksi eniten lukijoilta löytyy Applen iPhone-puhelimia. Applen osuus säilyi 11 prosentissa, kun taas Samsungin osuus nousi neljällä prosenttiyksiköllä yhdeksään prosenttiin.

Nokia on myös lukijoiden suosikki seuraavaksi puhelimeksi, joskin yhtiön tähti laski edelliseen kyselyyn verrattuna.

Puolet vastaajista ilmoitti hankkivansa seuraavaksi Nokian, kun edellisellä kerralla yhtiön kännykän aikoi hankkia 61 prosenttia vastaajista.Kommentit

    Näytä lisää