Multimediakännyköille suunnitellaan tuontitullia

Julkaistu: , Päivitetty:

– Voiko sillä vielä soittaakin, vitsailtiin monilla uusilla ominaisuuksilla varustettua kännykkää. Nyt EU-komissio on ottanut vitsin vakavasti ja suunnittelee tällaisille kännyköille tuontitullia kameroiden, navigaatiolaitteiden, musiikkisoittimien tai televisioiden tapaan.


Brysselin byrokratian suunnitelmissa on vaatia multimediakännyköiltä tuontitullia muun viihde-elektroniikan tapaan. Kovinta 14 prosentin tullia perittäisiin kännyköiltä, joilla voi katsoa tv-lähetyksiä ja videoita tai joiden kamerassa on optinen zoomi. Tai näiden toimintojen mahdollistamiseksi riittävä muisti eli ainakin 16 gigaa.

EU-komissio voi perustella kaavailuaan vain sillä, että tällaisia kännyköitä voitaisiin pitää enimmäkseen muina laitteina kuin kännyköinä. Saksan tulli on jo näyttänyt, miten menetellä: se on määritellyt navigaatio-ominaisuuksilla varustetut kännykät navigaatiolaitteiksi ja vaatinut niistä vastaavia tuontitulleja.

Tulilinjalla ovat mm. Nokian muualla kuin Euroopassa valmistuttamat high-end-mallit. Se koskisi myös oletettuja Applen iPhone-malleja, joihin on povattu esimerkiksi videokuvausta ja 32 gigan muistia.

Suunnitelmia ovat jo protestoineet useat teollisuusliitot. Brysselin suunnitelmia ovat vastustaneet mm. Euroopan viihde-elektroniikkateollisuuden liitto EICTA, saksalaisten mobiilien tv-palvelujen liitto bmco forum sekä Saksan it- ja multimedia-alan etujärjestö Bitkom.

– Tullimaksut kallistaisivat laitteita valtavasti ja jarruttaisivat teknisten uutuuksien leviämistä, kommentoi komission suunnitelmaa August-Wilhelm Scheer, Bitkomin puheenjohtaja.

Bitkom pitää tullimaksuja kontraproduktiivisina. Se varoittaa EU-johtoa muun maailman kauppakumppanien vastatoimista ja pitää hanketta mitä haitallisimpana varsinkin nykyisessä laskusuhdanteessa.

Kommentit

    Näytä lisää