Mobiili

Matkapuhelimen kosketus avaa oven ja tilaa aterian

Julkaistu:

Oulun kaupunki on testannut uutta nfc:hen (near field communication) perustuvaa kosketusteknologiaa eri projekteissa ja kertoo saaneensa hyviä kokemuksia.


Kaupungin liikuntatoimi ja opetustoimi pilotoivat matkapuhelimen käyttöä avaimena julkisiin tiloihin. Oulussa Pohjankartanon liikuntasalin iltakäyttäjillä on käytössään nfc-puhelimet, jotka sisältävät kulkuoikeuden kyseiseen tilaan tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan.

Käytännössä henkilö koskettaa puhelimella oven vieressä olevaa lukijalaitetta avatakseen oven. Pilotilla haetaan ratkaisua kaupungin tulevaisuuden kulunhallintaan esimerkiksi kaupunkilaisille tarjottavien tilojen suhteen. Ratkaisun on toteuttanut Buscom yhteistyössä VTT:n kanssa.

Ateria koskettamalla

Oulun kaupungin vanhustyö, Oulun Ateria ja Oulun Logistiikka pilotoivat puolestaan vanhusten ateriahuollossa kosketusteknologialla toimivaa tilausjärjestelmää, jonka ovat toteuttaneet ToP Tunniste ja VTT. Vanhuksella on käytössään Nokian nfc-puhelin, jolla hän koskettaa päivittäin ruokalistaa ja tilaa tällä kosketuksella itselleen päivän ruuan.

Vanhukselle palvelu näkyy vain koskettamisena ja ruoan tulemisena. Kosketuksesta lähtee kuitenkin liikkeelle laaja palveluprosessi: Oulun Ateria saa sähköisesti tilauksen tietokantaan ja valmistaa ruoat tilauksen mukaisesti. Oulun Logistiikka jakaa ateriat ja kuljettajat raportoivat jakelukierroksen alkamisen, jakelujen perille viemisen ja kierroksen lopettamisen samalla teknologialla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä Oulun Logistiikka että Oulun Ateria saavat reaaliaikaista tietoa palveluprosessinsa etenemisestä. Oulun kaupungin mukaan ei ole mahdollista, että vanhus jäisi ilman ateriaansa, sillä pilotissa seurataan päivittäin jokaisen mukana olevan vanhuksen tilauksen onnistumista.

Oulun kaupunki toimii aidon pilottiympäristön tarjoajana nfc-pohjaisten mobiilipalveluiden tutkimiseen ja soveltamiseen keskittyvässä SmartTouch-hankkeessa. Kaupungin tavoitteena on määritellä kaupunkilaisia hyödyntäviä, helppokäyttöisiä ja uusi palveluja konsortion muiden toimijoiden kanssa kansainvälistä osaamista hyödyntäen.

Kommentit

    Näytä lisää