Mobiili

Elisa ennakoi 3G-palvelupakettien myynnin kaksinkertaistuvan

Julkaistu:

3G-palvelupakettien vilkas myynti vauhditti Elisan kasvua alkuvuonna. Elisa uskoo 3G-kytkykaupan vauhdittuvan entisestään, sillä yhtiö ennakoi 3G-asiakkaiden määrän jopa kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoden loppuun mennessä.
Elisan huhti-kesäkuun kasvu ylitti markkinaodotukset, sillä Taloussanomien keräämässä ennusteessa analyytikot ennakoivat yhtiön liikevaihdon kasvavan vain seitsemän prosenttia. Sen sijaan osakekohtainen tulos ilman kertaeriä oli ennusteiden mukainen.

Liikevaihdon kasvu ei tosin ollut vain huhtikuussa alkaneen 3G-palvelupakettimyynnin ansiota, vaan ison osan kavusta toi viime vuonna ostettu Saunalahti. Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila ei suostunut tiistaisessa tiedotustilaisuudessa erottelemaan tarkemmin tekijöiden vaikutusta, vaan totesi molempien tuoneen kasvusta merkittävän osan.

Mattila ei myöskään suostunut paljastamaan, kuinka paljon Elisa oli saanut 3G-asiakkaita toisella neljänneksellä. Sen sijaan yhtiö arvioi, että Suomessa asiakkaita on tällä hetkellä noin 150 000. Vuoden loppuun mennessä yhtiö ennakoi määrän nousevan 250 000-300 000:een.

Liittymäkohtaiseen liikevaihtoon 3G-palvelupaketeilla oli jo vaikutusta. Vaikka vuositasolla liittymäkohtainen liikevaihto vielä laski seitsemän prosenttia, vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna se kasvoi 12 prosenttia 31 euroon.
Mattilan mukaan liittymäkohtaisen liikevaihdon laskun pohja on nyt toistaiseksi saavutettu. Tästä eteenpäin suunta on ylöspäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Olemme saaneet 3G-palvelupakettien ansiosta asiakkaille mahdollisuuden käyttää uusia palveluita. Näiden palveluiden lisääntyminen on parantanut liittymäkohtaista liikevaihtoa, mutta samalla asiakkaat ovat myös puhuneet enemmän, Mattila kertoi.

Elisan kannalta hyvä uutinen on myös, että matkaviestinnän liittymien vaihtuvuus jatkoi laskuaan. Toisella neljänneksellä vaihtuvuus oli 13 prosenttia, kun se alkuvuonna oli 19 prosenttia.

Vahvan tuloskasvunsa Elisa laittaa sen sijaan tuottavuuden paranemisen ja Saunalahti-kaupan tuomien synergiahyötyjen ansioksi. Yhtiön kertaeristä oikaistu käyttökate kasvoi lähes viidenneksen viime vuoden huhti-kesäkuusta.

Kesäkuun lopussa Elisan työntekijöiden määrä oli enää reilut 4 200, kun vuosi sitten yhtiössä työskenteli lähes kuudennes enemmän ihmisiä. Mattilan mukaan irtisanomiset eivät ole vielä ohi. Puheluiden alhainen hintataso pakottaa yhtiön tehostamaan toimintojaan edelleen.

- En voi taata, että henkilöstön vähennykset ovat loppuneet perinteisissä toiminnoissa, Mattila totesi.

Elisa ennakoi liikevaihtonsa kasvavan ja kertaeristä oikaistun tuloksensa paranevan viime vuodesta. Liikevaihtoa kasvattaa erityisesti päätelaitekauppa.

Myös laajakaistaliittymien määrä jatkanee kasvuaan, mutta vauhti on hidastumassa. Nyt Elisa aikoo keskittyä palvelujen parantamiseen. Asiakkaiden kiivas kalastelu saa jäädä. Toisella neljänneksellä Elisan myymien laajakaistaliittymien määrä kasvoi vain 12 700:lla. Se on kolmasosa alkuvuoden kasvusta.

Elisa uskoo kassavirtansa pysyvän positiivisena. 3G-palvelupakettien myynnin kasvu nostaa käyttöpääoman määrää, sillä valtaosa Elisan 3G-asiakkaista maksaa päätelaitteensa sopimusajan kuluessa.

Kommentit

    Näytä lisää