Mobiili

TeliaSonera torjuu Alfan valtaa Turkcellissä

Julkaistu:

TeliaSonera on julkistanut tiedotteen, jossa se selvittää näkemystään Turkcellin hallituksen kokoonpanosta. Kannanoton lopputulema on se, ettei Alfa Groupille ole kahta paikkaa Turkin suurimman matkapuhelinoperaattorin hallituksessa.
Turkcell Ýletiþimin yhtiökokous on määrä pitää 22. toukokuuta. TeliaSonera esti yhtiökokouksen pitämisen 28. huhtikuuta.

Valtataistelu keskittyy 51 prosenttia Turkcellin osakkeista omistavan Turkcell Holdingin sisälle.

TeliaSonera omistaa Turkcell Holdingista 47 prosenttia. Çukurovan holdingin-yhtiö omistaa Turkcell Holdingista 53 prosenttia. Venäläinen monialayhtiö Alfa puolestaan omistaa 49 prosenttia Çukurovan holding-yhtiöstä. TeliaSoneralla on Turkcell Holdingin hallituksessa kolme paikkaa, Çukurovalla kaksi ja Alfalla kaksi.

Keskusteluja on käyty

- TeliaSonera on käynyt lukuisia keskusteluja sekä turkkilaisen Çukurova Groupin että venäläisen Alfa Groupin kanssa, TeliaSonera sanoo tiedotteessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen mukaan keskustelut eivät tähän mennessä ole kuitenkaan johtaneet yhteiseen ehdotukseen Turkcellin hallituksen kokoonpanosta. Tällä hetkellä keskeisin kysymys koskee Turkcellin hallituksen riippumattomia jäseniä.

TeliaSonera viittaa Çukurova Groupin viimeaikaisiin toimintatapoihin ja toimiin, jotka herättävät huolia koskien Turkcellin hallintoperiaatteita.

TeliaSonera korostaa, että osapuolten on noudatettava Turkcellin osakassopimusta, jonka mukaan osapuolten tulee yhdessä sopia kaikista tytäryhtiöiden hallintoon liittyvistä asioista ja Turkcell Holdingin hallituksen tulee asettaa kaksi ehdokasta TeliaSoneralta ja kaksi ehdokasta Çukurovalta edustamaan Turkcell Holdingia Turkcellin hallituksessa. Jäsenten ehdottaminen Turkcell Ýletiþimin hallitukseen on osa tätä ?yhteisen politiikan? periaatetta.

- Kolmesta muusta jäsenestä sovitaan yhdessä, kuitenkin niin, että kaksi jäsenistä on riippumattomia, kuten Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen SEC ohjeistaa, TeliaSonera sanoo.

Aidosti riippumattomia

Yhtiön mukaan riippumattomien jäsenten tulee olla aidosti riippumattomia.

TeliaSoneran mielestä riippumattomien hallituksen jäsenten nimeäminen voitaisiin ratkaista hyödyntämällä aiemmin tehdyn selvitystyön tuloksia. Myös muut ratkaisut ovat mahdollisia, edellyttäen että tosiasiallinen riippumattomuus voidaan taata.

TeliaSoneran esittämän näkemyksen mukaan seitsenjäsenisessä hallituksessa ole kahta paikkaa Alfa Groupin edustajille.

TeliaSoneran toimitusjohtaja Anders Igel tosin sanoi Taloussanomien haastattelussa huhtikuun lopussa, että Alfa todennäköisesti saa kaksi paikkaa Turkcellin hallituksessa.

Kommentit

    Näytä lisää